Aktuális

Irgalmatlan pusztítást végez a Boko Haram

Miközben a párizsi tragédiából próbáltunk magunkhoz térni, addig tőlünk messze, Afrikában emberek ezreit mészárolták le – ugyanúgy terroristák. De erről közel sem hallunk annyit.

Csak néhány hír az afrikai Boko Haram iszlamista terrorszervezet januári pusztításáról:

  • Műholdas felvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a tizenhat falvat és Baga városát elpusztító vérengzés során, egy települést pedig teljesen “leradíroztak a térképről”. Legalább százötven, nem hivatalos becslések szerint akár ezernél is több emberrel végeztek
  • Legalább tizenkilenc ember meghalt és tizennyolcan megsebesültek, amikor egy tíz év körüli kislány felrobbantotta magát az északkelet-nigériai Maiduguri város egyik zsúfolt piacán.
  • Most vasárnap pedig a harcosok betörtek Kamerun területére, elhurcoltak több mint nyolcvan embert, köztük sok gyereket és nőt, három másikat pedig megöltek.

Ki bírja még?

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló Boko Haram saját iszlamista államot kiáltott ki Nigériában, s az elmúlt öt évben folyamatosan a támadásaik. Csak tavaly novemberben több mint kétezer embert gyilkoltak meg Nigériában, másfél millió embert üldöztek el otthonából. Most Csád és Kamerun felé terjeszkednek.

Az Amnesty International szerint az északkelet-nigériai Baga városában és a környező halászfalvakban véghezvitt vérengzés volt a Boko Haram történetének feltehetően legsúlyosabb mészárlása. Az áldozatok nagy része gyermek, nő és idős ember volt, akik nem tudtak elfutni, amikor a lázadók rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverezve behatoltak a városba. Az iszlamisták üldözőbe vették a helyieket, akik a bozótosban kerestek menedéket, és folyamatosan lőttek rájuk. A Boko Haram tagjai egy vajúdó nőnek és csecsemőjének sem kegyelmeztek. “A csecsemő, egy fiú, már félig világra jött, így ölték meg” – számolt be egy szemtanú. Több mint húszezren kényszerültek otthonaik elhagyására.

Civil fegyveresek Nigériában készen állnak a harcra a Boko Harammal (Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images)
Civil fegyveresek Nigériában készen állnak a harcra a Boko Harammal (Fotó: Mohammed Elshamy/Getty Images)

Mit érzékelünk ebből mi?

A Daily Beast újságírója – a párizsi merénylet drámáját cseppet sem kicsinyítve – veti fel, hogy míg a Párizsban történtek felfoghatatlanok a számunkra, addig a nigériaiakat valahogy nem tartjuk rendkívülinek. Fel lehet ezen háborodni, de képmutatás lenne: mennyit foglalkoztatta a médiát – európait és tengerentúlit egyaránt – a párizsi, és mennyit a bagai tragédia? Baga nagyon messze van, nincs, vagy csak alig van térerő, és amúgy is háborús zónában fekszik. Még maga a nigériai elnök, a választási kampánnyal foglalkozó, velejéig korrupt Goodluck Jonathan sem kommentálta a támadást. Az az érzése támad az embernek, hogy ami ott történt, az a mindennapok része. És ami a mindennapok része, arról nem érdemes szót fecsérelni.

Párizsban viszont nem. Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy a kifinomult és békés városban újságírókat vagy hétköznapi vásárlókat lőnek le. Talán mi is jártunk ott, ahol most gépfegyveres rendőrök cirkálnak. A nigériaiak pedig hiába élnek hosszú ideje a káosz, az erőszak, a félelem légkörében, az ő fájdalmuk túlságosan távoli, iszonyodunk, de igazából nem tudjuk elképzelni az ő mindennapjaik rettenetét.

 Elfogadhatóvá teszik az elfogadhatatlant

A terrorizmus azért is olyan hatékony – mondják a szakértők –, mert minden, amit addig a normalitásról gondoltunk, semmivé lesz. Nem az az igazán borzasztó, hogy a terroristák rémtetteiről hallva közönyösek leszünk, hanem hogy elfogadjuk: “ez van”. Onnantól fogva már kevésbé lesz rendkívüli, hogy fiatal lányok válnak öngyilkos merénylővé, akik elvegyülve a tömegben kevésbé keltik fel a rendőrök gyanúját. Hogy szegény családok elkeseredett tagjai vállalják, hogy felrobbantják magukat, csak hogy legyen pénz a gyerekeiknek. Hogy iskolás lányokat rabolnak el fényes nappal, csak azért, mert tanulni akartak. 

Az elfogadás növekedésével csökken a felháborodás és az akaraterő, amellyel a kormányok nyomást gyakorolhatnának a nigériai kormányra, hogy tegyen meg mindent a Boko Haram ellen. Amelynek tagjai között amúgy sok a diplomás, jó családból származó férfi, akik nem találnak munkát, nem tudnak megélhetést biztosítani a családjuknak, így hát fizikus-, kémikus- és mérnöki diplomával a zsebükben gyilkológéppé változnak. Embereket ölnek, akik dolgoznak, tanulnak, gyereket nevelnek, szeretnek, gyűlölnek, álmodoznak – vagyis olyanok, mint mi. 230 iskolás lányt raboltak el, még mindig nyomuk sincs, sőt azóta még gyerekek százait rabolták el. Ez azért nem lehet normális. Afrika még sincs olyan távol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top