Aktuális

A gyerekeknek sem kegyelmez az Iszlám Állam

Az esztelen kegyetlenségéről ismert dzsihádista szervezet elad, szexrabszolgaként tart, keresztre feszít és élve eltemet iraki gyermekeket – áll az ENSZ most publikált jelentésében. Irakban elszabadult a pokol.

Az Iszlám Állam rémtetteiről szóló hírek ismét gazdagodtak, amikor kiderült: a fegyveresek “szisztematikus nemi erőszakot” követnek el, gyermekeket rabolnak el és taszítanak rabszolgasorba. “A kisebbségi gyermekeket elfogják, árcédulát akasztanak rájuk, majd a piacokon eladják őket.” Senkit sem kímélnek az Iszlám Állam fegyveresei: nemcsak a jezidi kurd és keresztény kisebbség gyermekeit érik kegyetlenségek, hanem áldozatul esnek a síita és szunnita vallásúak is – nyilatkozta Renate Winter, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának alapító tagja. “Kaptunk jelentéseket olyan szellemi fogyatékkal élő gyermekekről, akiket öngyilkos robbantásokra vettek rá anélkül, hogy tudták volna, mit tesznek” – nyilatkozta a Reutersnek.

A tizennyolc éven aluli iraki fiúkat egyre gyakrabban használják öngyilkos merényletekre, pokolgépek készítésére, informátori feladatokra vagy emberi pajzsként a légi támadások kivédésére. Egy internetes videó tanúsága szerint nyolcéves és fiatalabb gyerekeket képeznek gyerekkatonákká.

Akárcsak az embertelenül kivégzett jordániai pilóta esetében, az iszlámot radikálisan és sajátosan értelmező IS feljogosítva érzi magát arra, hogy az ellenőrzése alatt tartott területeken azt tegyen a túszokkal és síita törzsekkel, amit akar.

Az ENSZ-jelentésben az IS brutalitásán kívül megemlítik, hogy kiskorú fiúkat használnak kormányzati ellenőrző pontok őrzésére, és nyomorúságos körülmények között tartanak gyerekeket terrorizmussal kapcsolatba hozható vádak miatt. Az ENSZ szakértői elítélték a becsületgyilkosságokat, a kislányok korai kényszerű férjhez adását és azt a gyakorlatot, hogy a nemi erőszaktevő megússza a büntetést, ha feleségül veszi áldozatát. Egyben felszólították az iraki hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a gyermekek megmentéséért.

Az Iszlám Állam

Az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrző, szunnita fegyveres szervezet kikiáltotta az Iszlám Kalifátust, amely a szíriai Aleppótól az iraki Dijaláig tart. A szélsőséges iszlamistáknak sikerült azokat a szunnitákat maguk mellé állítaniuk, akik Szíriában, Irakban elégedetlenek a fennálló kormányzattal, de jelentős számban csatlakoznak hozzájuk európaiak is. A nőket erőszakoló, gyerekeket gyilkoló szervezet ellen már a pápa is megengedhetőnek tartja a fegyveres harcot. Az Iszlám Állam vallási alapítványok és vallásos családok támogatásaiból, műkincs- és fegyverkereskedelemből, illetve olajcsempészetből él. A szervezet felszólítja a muszlimokat, hogy gyűljenek össze kalifájuk körül, így visszatérhetnek azokhoz az időkhöz, amikor a Föld királyai és a háborúk lovagjai voltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top