Aktuális

Már csak egy hónapig vásárolhatunk vasárnap

Alig egy hónap, és bezárnak a boltok a hét utolsó napjára. Vajon mindenki felkészült? Vagy vannak kijátszható kiskapuk?

Egyre közeledik március 15-e, amikortól a nagyobb boltok nem nyithatnak ki vasárnap. Mióta a törvényt megszavazták, volt idejük a nagyobb boltoknak és áruházláncoknak végiggondolni, mit is tudnak tenni az amúgy nem túlságosan tág keretek között.

Ki hogy reagált?

A tiltakozások után a legtöbben reagáltak valahogy a várható új szituációra. A Tescónál nem egyértelmű a helyzet: ki így, ki úgy magyarázza az elbocsájtásokat. Állítólag a korábbi, hatalmas méretű leépítések hírére sok dolgozó kezdett el új munkát keresni, mire az áruházlánc levélben nyugtatta meg a dolgozókat. A korábban ötszáz fősre tervezett kirúgásokat végül mérsékelték 150-re. Az Ikea március 16-tól egy órával tovább, hétfőtől szombatig reggel 9-től este 10-ig tart nyitva, hogy mérsékelje a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatti forgalomkiesését.

A Spar franchise-hálózatának bővítésében látja a csodafegyvert. Az áruházlánc friss tájékoztatása szerint új üzleteket is nyitnak, és csaknem 70 dolgozójuk jelentkezett, hogy átvenne egy, már működő üzletegységet a partnerprogram keretében.

Bár a vasárnapi házhoz szállítás lehetősége kapcsán eddig többnyire csak a Tesco hangját lehetett hallani – a G-Roby legutóbb úgy nyilatkozott, az elmúlt 14 évben sem szállítottak házhoz vasárnap –, mégis a legnagyobb érvágást valószínűleg az olyan, kifejezetten erre a piacra szakosodott vállalkozásoknak okozza majd az intézkedés, mint a Family Frost Kft.

Úgy tűnik, a plázák beletörődtek a vasárnaponként zárva tartásba. Lehet, hogy éppen az Ikea hatására több bevásárlóközpont is úgy döntött, hogy a hét többi napján meghosszabbítják a nyitva tartásukat. Persze, minderről még folynak az egyeztetések, de úgy tűnik azoknak a bevásárlóközpontoknak éri majd meg nyitva tartani, ahol valami extraszolgáltatás is van, nem csak boltok.

Már csak egy hónapig vásárolhatunk vasárnap

Maradtak kiskapuk?

A Blikk megkérdezett egy panzióigazgatót, aki azt mondta: az étterme eddig is kocsival szállított ki menüket, viszont a törvény nem tiltja, hogy a kisboltok nyitva legyenek, így könnyen lehet, hogy az étterem fogásai mellett tejet, kenyeret és hasonlókat is kiszállítanak majd a helyi kisboltból.

Az igazgató szerint az sem kizárt, hogy a multik is beszálljanak, hisz ha hétköznap szállítják ki a kisboltoknak az ügyfél rendeléseit, onnan az árut gond nélkül ki lehet szállítani hétvégén.

Az iparágban arról is beszélnek, hogy multik le fognak szerződni kisebb boltokkal, hogy vasárnap az ő árujukat árulják. Mindez persze eléggé megdrágítja az árukat. És elvileg az sem szabálytalan, ha egy cég a szombaton beérkező rendeléssel nem vár hétfőig, hanem megbíz egy fuvarozó céget a szállítással, és még szombaton átadja az árut.

Azért van, aki jól jár

De nem az Auchan dolgozói. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetői azt mondták, ők biztosan nem kapnak majd béremelést. És valószínűleg nem ők lesznek az egyedüliek.

És csak egy érdekesség a végére: a Népszabadság birtokába került rendelettervezet szerint a vasúti  és buszpályaudvarok, repterek mellett a hajóállomások és kiépített partfalú kikötők is mentesülnek a vasárnapi zárva tartás alól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top