Aktuális

A dolgozó nő gyanús? Tabukat döntöget a Terézanyu pályázat

Karrieristák lennének azok a sikeres nők, akiknek nincs családjuk? Ha meg a gyerekeik mellett dolgoznak, azokat elhanyagolják? Ilyen jellegű kérdésekre várja március 22-ig a te történetedet is a Terézanyu pályázat kiírója.

Egy nőre, ha sikeres a munkájában, és nincs családja, könnyen rásütik a bélyeget, hogy karrierista, ha családja is van, akkor biztosan a gyerekeivel nem törődik. A női lét tabuit döntögető Terézanyu pályázatra éppen ezért idén olyan munkákat várnak, amelyekben a nők őszintén vallanak munkájukról, arról, hogy miért dolgoznak, és közben milyen nehézségekkel kell megküzdeniük. Az immáron hatodik alkalommal kiírt pályázat újítása, hogy az írásműveken kívül fotókkal vagy videós munkákkal is lehet nevezni.

A pályázat szervezői rá szeretnék irányítani a figyelmet azokra a láthatatlan és nem eléggé megbecsült feladatokra, amelyeket a nők nap mint nap végeznek. A díjátadót éppen ezért április 7-én, a láthatatlan munka világnapján rendezik meg.

A zsűri tagjai március 22-ig várják a pályaműveket
A zsűri tagjai március 22-ig várják a pályaműveket

Rácz Zsuzsa, a Terézanyu könyv szerzője és a pályázat megálmodója szerint a nők láthatatlan munkája nagymértékben hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) értékéhez, mégsem tartják számon, és nem jár érte erkölcsi elismerés sem, a társadalom úgy tekint rá, mintha nem is létezne.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a nők őszintén beszéljenek róla, miként élik meg a munkájukkal járó többletterheket, munkájuk milyen érzéseket vált ki belőlük, miért dolgoznak valójában: az örömért, az önmegvalósításért, a pénzért, vagy mert muszáj.

A Terézanyu pályázatra az elmúlt öt évben több mint 2000 írásmű érkezett, amely bizonyítja, hogy egyre többen vállalják nyíltan érzéseiket, mindennapi gondjaikat.  

A pályaműveket Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, D. Tóth Kriszta írónő, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Mangó Gabriella orvos és Rácz Zsuzsa írónő bírálják el.

A részletes információt, a nevezés feltételeit a pályázat hivatalos oldalán találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top