Nők lendületben

Ne add fel, és kelj korán: sikeres nők 8+1 tanácsa

Kitartás, vasakarat, nyitottság: a siker több tényezőn múlik, közülük talán a veleszületett tehetség a legkisebb összetevő. És még egy meglepő szokás is hozzásegíthet ahhoz, hogy valóra váltsuk az álmainkat.

Hedy Lamarr hiába volt szellemes és vágott az esze jobban, mint beszélgetőpartnereinek, az volt a legfőbb feladata munkája során, hogy elbűvölő legyen ahogyan ő mondta, álljon nyugodtan, és nézzen bután. A hollywoodi színésznő filmjeire már senki sem emlékszik, azt pedig kevesen tudják, hogy ő és zongorista társa dolgozták ki két koktél között a vezeték nélküli technológiát, amelynek hála ma van wifi, mobiltelefon és bluetooth. Ma már egyetlen nőnek sem adnánk azt a tanácsot, aki feltalál, vállalkozik, alkot, megvalósít, hogy legyen csak szép, álldigálljon türelmesen, nézzen bután, és így a karrierje csúcsra ér. Végigolvasva a világ legbefolyásosabb nőinek karriertörténetét, és azokat a jó tanácsokat, amelyeket saját tapasztalataik alapján adnak nőtársaiknak, ezek alapján érvényes az edisoni igazság, hogy a géniusz 1 százalék inspiráció, 99 százalék verejték. De mi is az a 99 százalék?

Elszántság

Mi az, amit a legjobban, szíved mélyén akarsz? Festeni, hegyet mászni, tortát sütni, könyvet írni, kutyát idomítani? Mi az a tevékenység, amit akkor is szívesen folytatnál, ha egy fillért sem fizetnek érte? Beyoncé ezt a karriertanácsot kapta pályája elején: tedd azt, amit ingyen is csinálnál. És lám, milliomos lett belőle. Nem mindannyiónkból lesz dúsgazdag, de nem a pénz számít, hanem a sikerélmény. Ha ez megvan, közelebb visz ahhoz, ami a “hivatásunk”.

Beyoncé
 

Akaraterő

Tudod, milyen tehetség rejlik benned, és nem félsz használni? Ambrose Bierce amerikai író szerint ha valóra akarod váltani az álmaidat, előbb fel kell ébredned. Vagyis nem elég tervezgetni, álmodozni róla – cselekedni kell. Az tud karriert építeni, projektet megvalósítani vagy egy új fagyit kitalálni, aki elszánt, és kiapadhatatlan akaratereje van.

Kitartás

Mint a keljfeljancsi, akkor is fel kell állni, ha százszor lenyomnak. Kathryn Stockett, A Segítség szerzője 49 kiadótól kapott elutasító levelet, amikor fel akarta adni, és már kezdett azoknak a szerkesztőknek hinni, akik szerint a könyve nem érdemli meg, hogy kinyomtassák. Végül tovább küldözgette a kéziratot, és még 18-szor utasították el. A 68. kiadó vállalta, hogy kiadja a könyvet, amelyből bestseller és mozifilm lett. A legrosszabb rémálma, hogy senkinek nem kell az írás, 67-szer vált valóra, de amikor újra a postára vitte a kéziratot, legyőzte a félelmét.

Kathryn Stockett
 

Bátorság

Aki bátor, abból nem genetikailag hiányzik a félelem. A félelemmel szemben senki sem immúnis, csak a bátor ember szembenéz vele. Bátorság kell kiállni az érdekeidért, vállalni az igényeket: annyi fizetést kérni, amennyi érdem szerint járna, magasabb pozícióra jelentkezni, mert képes vagy rá. Na igen, lehet félni a visszautasítástól, mert az romba dönti az addigi terveket. De lehet félni attól is, hogy igent mondanak, mert akkor kezdődik csak a munka, és még nyomaszt a rengeteg elvárás is, aminek meg kell felelni. Erre mondta Michelle Gass, a Starbucks vezérigazgatója, hogy “ha nem félsz mindennap egy kicsit, nem fogsz tanulni. És ha már nem tudsz tanulni, véged van.”

Michelle Gass
 

Kíváncsiság

A sikeres nők egyik jellemző vonása a végtelen, kielégíthetetlen kíváncsiság az új dolgok, megoldások iránt, készek tanulni, önmagukat fejleszteni. Az alkalmazkodóképesség, a nyitottság ma már szinte elvárás.

Önbizalom

És mindez még mindig nem elég, ha nem tudjuk magunkat képviselni. Sokszor hallani híres emberektől, hogy szerencséjük volt. Akár valós, akár elvárt szerénységből mondják, hogy a ennek köszönhetik a sikert, az üzenet félreérthető. Elfedi azt, hogy ők maguk mit tettek az ügy érdekében. Valóban elég lenne szerencsésnek születni, jókor jó helyen lenni? Valóban csak ahhoz lenne érzékük, hogy az orruk előtt lebegő lehetőséget megragadták?

Ne félj elhinni, ha jól teljesítettél, sikereket értél el. Vannak nők, még a legsikeresebbek között is, akik csak félve merik beismerni, hogy attól félnek, egyszer majd jön valaki, aki leleplezi őket, aki rájön, hogy nem is értenek a munkához, és igazából semmi keresnivalójuk az adott pozícióban. A lányokat arra nevelik, hogy csendben húzódjanak meg a háttérben, legyenek szerények, ne dicsekedjenek sikereikkel, feleljenek meg az elvárásoknak, és az sem baj, ha nem magukat teszik az első helyre. Így legtöbbjük felnőtt korában sem mer kiállni magáért, mert fél, hogy önzőnek, törtetőnek, akaratosnak látják majd. Ami jó nagy hülyeség, mert nem lehet arra várni, hogy majd mint egy Hamupipőkét, szerényen, csendben meghúzódva egyszer valaki észreveszi őket és díjazza a tehetséget, a szorgalmat, a teljesítményt, vagy hogy majd megvédi őket, kiáll értük.

Erős kapcsolati háló

Kérni nem szégyen, akkor kapsz segítséget, ha szólsz. Legyél önmagad menedzsere! Ha csak nem vagy sztár, ahogyan sok milliónyian nem vagyunk azok, más nem fog helyetted kiállni érted. Vagy építeni, erősíteni kell a kapcsolati hálót. Ha belegondolsz, hogy egy kávézáskor vagy szülinapi üdvözletért cserébe ajánlanak egy állásra vagy beajánlanak egy ismerőshöz, már megérte.
Ahhoz, hogy meggyőző legyél, az kell, hogy te is meg légy győződve arról, hogy tényleg jó vagy, megérdemled. És még ha jól is menedzseled magad, alkalomadtán nemet fognak mondani, de az elutasítást meg kell szokni. Ahogyan tudni kell nemet mondani, amit szintén nem szívesen hallanak nők szájából. Nem baj, majd megszokják – addig pedig lehet gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

Anna Wintour, a Vogue magazin főszerkesztője
Anna Wintour, a Vogue magazin főszerkesztője

Elég jó vagy, ahogy vagy

A munka és magánélet egyensúlyáról szóló vitáknak talán sosem lesz végük. A Forbes legbefolyásosabb nőinek százas listáján szereplő nők közül hetven férjezett, és átlagosan két gyerekük van. Ez azt sugallja, hogy lehet mindkét területen teljesíteni, ha mondjuk a partner otthon marad a gyerekekkel, vagy sikerül megosztani a házimunkát. Közülük azok tűnnek hitelesnek, akik nem próbálják letagadni, hogy mindez mekkora áldozattal járt: például nem mindig voltak ott a gyerek óvodai bemutatóján, vagy hogy hol a munka, hol a család sínylette meg, hogy teljesíteni kellett. Ha azt a képet közvetítik, hogy a sikeres nők mind otthon, mind a munkahelyükön tökéleteset helytállnak, azzal csak növelik a nyomást a nőkön, akik elérhetetlenül magasra állítják maguknak a lécet. Pedig éppen ez a lényeg: hogy a nők ne hajszolják a tökéletességet, éppen elég jó, amit tesznek – ahogyan ők maguk is.

A kakukktojás

A siker olykor egészen banális dolgokon múlik. Ki hinné, hogy például a korai kelésnek igen fontos szerepe van: a  Vogue magazin legendás főszerkesztője, Anna Wintour már 6-kor a teniszpályán ütöget, Michelle Gass fél 5-kor kezdi a tornát. Reggel van idejük igazán magukra, és a testmozgás segít a stresszel megbirkózni. Ez az a csendes időszak, amikor összpontosíthatnak, mielőtt a család felkel, és kezdődik a reggeli lótás-futás. Amikor beérnek az irodába, még csend van, koncentrálhatnak a feladatokra, anélkül, hogy elvonnák a figyelmüket. Valamennyi jó tanács közül még a koránkelés tűnik a legegyszerűbbnek, nem igaz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top