Aktuális

Tudtad, hogy Magyarországon is lehetséges a passzív eutanázia?

Igen, Magyarországon is visszautasíthatják a gyógyíthatatlan betegek az orvosi kezeléseket. Csak ezzel kevesen vannak tisztában.

A hétfőn elindult Tudtad-e? kampány mai témája a passzív eutanáziához való jog Magyarországon. Merthogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan nálunk is szabadon eldöntheti minden beteg, hogy igénybe veszi-e az egészségügyi ellátást, és ha igen, akkor milyen beavatkozásokhoz járul hozzá. A folyamat azonban nem egyszerű.

 Tudtad, hogy Magyarországon is lehetséges a passzív eutanázia?

Egyrészt a kezelések megtagadása csak az orvostudomány szerint is gyógyíthatatlan, rövid időn belül halálhoz vezető betegségeknél lehetséges. Minderről írásban vagy tanúk előtt kell rendelkezni, az orvosi bizottságnak természetesen meg kell állapítani, hogy valóban halálos betegségről van szó, ezt követően pedig újra meg kell erősíteni a passzív eutanázia szándékát. 

Tudtad-e? kampány hétfőn indult. 20 munkanapon át, 20 egyszerű és közérthető mondattal hívják fel a figyelmünket aktuális, fontos társadalmi témákra, azok jogi szabályozására. A projektben közel harminc emberi jogi szervezet vesz részt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top