Aktuális

A kérdés, amivel rengeteg nő szembesül az állásinterjún: gyereke van?

Tudtad, hogy törvényt sért az, aki egy állásinterjún megkérdezi, hogy van-e gyermeked, illetve hogy mikor tervezel gyermeket vállalni?

Az a zsigeri válasz, hogy “mi köze hozzá, ez magánügy, engem csak ne diszkrimináljon” nyilván nem visz semmi jóra. Ezért a témáról megkérdeztem Kánya Kingát, a Jól-Lét Alapítvány, az első hazai anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhely programvezetőjét, aki maga is háromgyermekes anya, hogy hogyan kerüljünk ki a legjobban egy ilyen helyzetből. A probléma a nők számára létező, míg a férfiaknál egyáltalán nem lehet hátrány, ha van gyermekük.

Kánya Kinga egy jó tanácsot ad az álláskereső anyukáknak: egyrészt készüljünk fel a cégből: tájékozódjunk a szervezeti kultúráról, milyen a cég kommunikációja, családbarát, gyermekbarát munkahely-e. Másrészt – és erről kevesebb szó esik – gondoljuk át alaposan, hogy a munkavállalás milyen rendszerszerű változtatásokkal jár. Például milyen lesz az új időbeosztás és az új családi munkamegosztás? Merthogy a háztartásra figyelni nemcsak a nők feladata. Tudjuk, mit akarunk, mik a terveink, és legyen elképzelésünk, hogyan lehet ezt végrehajtani.

Ha felmerül a kérdés, visszakérdezhetünk arról, hogyan lehet a vállalat céljait összhangba hozni a mi egyéni céljainkkal. Nem megfelelésvágyból, hanem azért, hogy a munkaadót meggyőzzük konstruktivitásunkról és arról, hogy az ő szempontjait is szem előtt tartjuk. Fontos, hogy meglegyen a belső egyensúlyunk: a kérdéstől ne szeppenjünk meg, ne érezzük hátránynak, ha gyerekünk van, ne hagyjuk, hogy emiatt csökkenjen az önbecsülésünk. A tényt elhallgatni, pláne letagadni nem érdemes, mert a hitelesség hosszabb távon megtérül.

Egymás szempontjainak átgondolásán túl Kánya Kinga a jogtudatosság növelését tartja fontosnak, mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról. Ha egy nő úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyén, segít, ha reális visszajelzést kap munkájáról. Vajon miért nem tartják szakmailag megfelelőnek a teljesítményét? Miért nem veszik észre az erőfeszítéseit? Ebben nyújtanak szakmai támogatást az országos NÓRA Hálózat  úgynevezett Nóra-pontjai, melyek az ország nagyvárosaiban működnek. Itt a tanácsadás mellett szükség esetén a jogérvényesítésben is tudják a dolgozó nőket segíteni.

A kérdés, amivel csak egy nő szembesül: gyereke van?

Tudtad-e?

A családi állapotod, személyes terveid nem tartoznak a főnöködre vagy egy HR-esre. Ezek az információk védett adatok. Nincsenek közvetlen összefüggésben a munkakörrel, ezért még rájuk kérdezni is tilos, hát még nyilatkozatra kötelezni a munkavállalót ezekkel kapcsolatban. Nem diszkriminálhatnak azért, mert nő vagy, hogy szülő vagy, vagy egyszer majd az szeretnél lenni. Ez az életed, az meg a munkád. Ne engedd, hogy összekeverjék a dolgokat. Ne engedd, hogy összekeverjenek.

Ha a munkahelyeden diszkriminálnak, fordulj segítségért az Egyenlő Bánásmód Hatóságához.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:
Jól-Lét Alapítvány
Női Érdek

Forrás: Tudtad-e?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top