Aktuális

Te mit gondolsz a szexuális erőszakról?

Ha kitöltöd a kérdőívet, az Országos Kriminológiai Intézet kutatását segíted a szexuális erőszak témakörében.

Az OKRI honlapján található kérdőívet bárki név nélkül kitöltheti, aki elmúlt 18 éves. Az OKRI célja, hogy a magyar lakosság szexuális erőszakkal kapcsolatos megítélését felmérjék.

A kérdések között szerepel többek között az, hogy évente hány erőszakos szexuális cselekmény válik ismertté Magyarországon, mi az oka annak, ha egy ilyen bűncselekményről nem szerez tudomást a hatóság. Egy másik kérdés azt firtatja, mennyire elfogadható egy négyes skálán a szexuális erőszak családon belül, mit gondol a kérdező, általában milyen kapcsolat jellemző a szexuális erőszak áldozata és az elkövető között, hol követik el a leggyakrabban a szexuális bűncselekményt, és rákérdeznek, melyek lehetnek az erőszak indokai, vajon tehet-e az áldozat az erőszakról.

Az intézet honlapján elérhető kérdőív kitöltése 15-20 percet vesz igénybe.

Patent Egyesület régóta küzd azért, hogy a szexuális bűncselekmények adatai nyilvánosak legyenek – sajnos mindeddig sikertelenül. Így a látencia itthon meglehetősen nagy, pontos adatok nem ismertek. A NaNe Egyesület becslései szerint Magyarországon több mint 35 ezer lányt ér szexuális erőszak 15 éves kora előtt. Jelenleg közel kétmillió olyan nő él itthon, aki 75 éves kora előtt valamikor élt erőszakos párkapcsolatban, közel 800 ezret ért testi és 300 ezret szexuális erőszak is. Még egy szomorú adat: a szexuális erőszakcselekmények 99,4 százalékáról a hatóságoknak hivatalosan nincs tudomása, mert sosem regisztrálták. Azaz: 156 esetből egyet regisztrálnak, a látencia tehát több mint 150-szeres.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top