Aktuális

Családtervezés és cikluskontroll – ebben is segít a mobilod

A női ciklus követése nem új dolog, de a papír-ceruza módszert ma már felváltja a modern technika. Mi mindent tudnak a menstruációs mobilalkalmazások?

Tavaly nagy botrányt kavart a tengerentúlon, hogy az Apple egészségügyi alkalmazásai közül egyszerűen kifelejtették a nőket. Volt ott minden, ami kellhet, a pulzusmérőtől a légzésszámlálóig, sőt, a véralkoholszint mérőig, épp csak egy vacak menstruációs naptár nem akadt a kínálatban. 

Pontosabban beleférni épp belefért volna, csakhogy a terméket fejlesztő csapatban vélhetően csupa pasi üldögélt, és nekik, úgy látszik, nem jutott eszükbe, hogy a kedvenc életkori célcsoportjukba tartozó nők bizony havonta menstruálnak, vagy épp gyereket terveznek, és az ehhez tartozó információk rendszerezése és ismerete az egészségünk részét képzi. 

A női ciklus követése nem új dolog, az évszázados tapasztalat a hold ciklusaival való együttmozgást figyelte meg, majd a női írástudás elterjedésével papíron, ceruzával kezdték nők milliói vezetni saját naptárukat. A ciklusok követése a szexuális élet és családtervezés vallásos normái szerinti naptármódszeres védekezés elterjedésével sokaknak még fontosabbak lettek.

A papírt és ceruzát először felváltotta a nyomtatott, majd a számítógépen futó online, később pedig a telefonra írt, lépésről lépésre egyre okosabb menstruációs naptáralkalmazások világa. Az okostelefon-használók jelentős részének lehetne igénye cikluskövető alkalmazásra, a kínálat mégis elkeserítő.

Csak rózsaszín ne legyen

Én magam nem sok feltételt támasztottam a saját naptárammal szemben, mikor először okoskészüléket vettem a kezembe: ne legyen rózsaszín, és legyen rajta jelszóvédelem. Túrtam, kerestem, kutattam, majd a végén letöltöttem egy jelszóval védett rózsaszín appot – más ugyanis nem volt.

Valakik, valahol, akik fejlesztéssel foglalkoztak, akkor még azt gondolták, egy nőknek szánt alkalmazás, ahogy minden nőknek szánt termék, csakis pink lehet, esetleg levendulaszínű. Én pedig azt kívántam, bárcsak több nő dolgozna a fejlesztők között, vagy olyan férfiak, akik megkérdezik élő, hús-vér nőktől, mit is várnak egy-egy alkalmazástól.

Vágyam később teljesült, és le is töltöttem rögtön kétféle appot.

A Glow nem rózsaszín. Jelszóvédelmet kívülről szereztem rá, alkalmazászárolóval. A Clue sem rózsaszín, és ráadásul egy nő az agytrösztje. Mindkettő követi a ciklust, és kiszámolja helyettem, mikor esedékes a következő vérzés. A Clue egy körön mutatja az aktuális napokat és a várható menzeszt, a Glow alapesetben napi nézetben kis köröket mutat, melyeken szerepel, hányadik napnál tartok, és hány százalék a valószínűsége, hogy teherbe esem az adott napon.

A családtervezésben is segítenek

Egy ideig mindkettőt teszteltem, majd végül lecövekeltem a Glow-nál, mert számomra jobban átlátható volt. Ez az app a családtervezésben is hasznos szolgálatot tehet: ha szeretnél teherbe esni, figyelmeztet, ha nyílik a termékeny időszakod. De ha azt jelölöd be, hogy épp a fogamzásgátlás a cél, akkor ezeken a napokon szól, hogy még elővigyázatosabban védekezzetek. Rém egyszerű. Ennél már csak a megbízható digitális hőmérő használatával kiegészíthető appok jobbak.

A Glow-t, ha akarja valaki, össze lehetne drótozni párja készülékével, de én ettől óvakodom. Állítólag a kütyü küld egy kis emlékeztetőt a felhasználó párjának, ha épp belép a termékeny időszakába. Mit emlékeztetőt: hasznos tanácsokat, mint hogy vigyél neki egy csokrot. Hát kösz, de én ebből nem kérek. Lehetséges, hogy a Glow-t is csupa férfi fejlesztette?

Gondolom ők tartották azt is égetően fontosnak, hogy bepötyöghesd, ha szomorkás a hangulatod máma, és sajnos a naptár alatt állandóan hasznosnak szánt kis üzeneteket is kiirkálnak.

Nem tudod, mi bajod? Az app segít

A Clue a hasonló cafrangoktól megkímél, viszont nagyon hasznos, hogy az appon be lehet jelölni, szokott-e PMS-ed lenni, és ha igen, tipikusan hány nappal a vérzést megelőzően. Ez nagyon hasznos, hiszen sokan nem óraműpontossággal tapasztalják a menstruációt megelőzően a kellemetlen hangulatingadozásokat, testi tüneteket, és sokszor csak utólag jönnek rá, miért érezték magukat olyan furán az előző pár napban. Az intelligens algoritmus elvileg náluk is meg tudja tanulni a PMS előrejelzését. Is.

Száz szónak is egy a vége, ha a Clue és a Glow előnyeit összekovácsolnák, és még egy saját jelszóvédelmet is kapna, meglenne a tuti app. Erre azonban nem valószínű, hogy egyhamar sor kerül, legalábbis addig biztos nem, amíg nem lesz több nő a fejlesztő csapatokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top