Aktuális

Félezer aszteroida fenyegeti a Földet

Félelemre azonban semmi ok, mivel az ütközés valószínűsége nagyon kicsi: egyes esetekben 1 az 1 millióhoz.

Potenciálisan mintegy 500 kisbolygó jelenthet fenyegetést a Földre a következő 100 évben, de a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre.

Az Európai Űrkutatási Hivatal figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és jelenthetnek-e esetleg veszélyt a bolygónkra. Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig az, hogy nukleáris robbantással megsemmisítik.

Félezer aszteroida fenyegeti a Földet

Problémát jelent viszont, hogy nehéz a Földről úgy kilőni egy másodpercenként 10 kilométeres sebességgel száguldó tárgyat, hogy az eltaláljon egy ugyanilyen gyorsan repülő másikat. Erre megoldást jelenthet, hogy egy kamerával felszerelt, önvezérelt műholdat bocsátanak fel a fenyegető kisbolygó eltérítésére vagy megsemmisítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top