Aktuális

Mérgező anyagok tonnáit tárolják Budapest közepén

A 2000 tonna veszélyes hulladék között vannak olyanok, amelyek belélegzése önmagában is káros. A teljes megtisztítás akár több évig is eltartana, ha végre hozzálátna valaki.

Budapest közepén, Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, az Illatos úti Vegyiművek területén 2000 tonna veszélyes hulladék bizonyítottan mérgezi a talajt, a vizet és a levegőt – írja a 444.hu. Egy magát városi gerillacsapatnak nevező társaság bejutott a volt vegyiművek területére,  lefotózták a létesítményt és az ott tárolt anyagokat.

A téma kapcsán a TV2 Mokka című műsorában Simon Gergely, a Greenpeace vegyész szakértője elmondta: kifejezetten veszélyes, mérgező anyagokat találtak bent. Vannak köztük olyanok, amelyek belélegzése önmagában is káros, és van olyan, amely vélhetően rákkeltő hatású. Kifejezetten tűz- és robbanásveszélyes anyagokat is láttak a helyszínen.

A szakértő szerint egy 2011-es vizsgálat már kimutatta, hogy nagyon komolyak a problémák. 2005-ben és 2006-ban a talajban a határértéket százezerszeresen meghaladó mennyiségű szennyeződést mutattak ki több veszélyes anyag esetében. Akkor elindult a kármentesítés, aztán pénz híján abba is maradt. Szakértők szerint mára a tíz évvel ezelőttihez hasonló mértékű lehet a szennyezettség. A veszélyes anyagok akár 60 méter mélyre is lekerülhettek már a talajban.

Mint Sipos Gergely elmondta: az lenne a legfontosabb, hogy a hulladékot a lehető leghamarabb elszállítsák a területről. Akár több évig is eltarthat a teljes megtisztítás, ami a felszámoló felelőssége, de a veszély miatt arra is szükség lehet, hogy az állam közbeavatkozzon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top