Aktuális

Rezesová magyar állampolgárságot kérhet

Megkönnyítené a kapcsolattartást a gyerekeivel, ha magyar állampolgár lenne Eva Varholíková-Rezesová. Kassai szakértők szerint ennek elvben nincs akadálya.

Az ittasan halálos karambolt okozó szlovák nő, aki kilencéves börtönbüntetését tölti Magyarországon, a magyar állampolgárság felvételét fontolgatja – írja a nol.hu. Lányai, a 15 éves Alexandra és kilenc évvel fiatalabb húga, Ella jelenleg havonta egyszer találkozhatnak édesanyjukkal. Akkor is csak egy órát tölthetnek együtt, mert az asszony külföldi állampolgár.

Magyar állampolgárként havonta többször is találkozhatna a gyerekeivel, és hosszabb időre. Az állampolgárság felvételét könnyíti, hogy az asszony jól beszéli a magyar nyelvet, felmenői közül apai ágon majdnem mindenki magyar nemzetiségű. Az sem kizáró ok, ha a kérelmező börtönviselt személy.

UPDATE: Mint az atlatszo.hu összegzéséből kiderül, az értesülés több szempontból sem helytálló. Rezesovára ugyanazok a szabályok vonatkoznak a látogatás szabályai tekintetében, mint a magyar rabokra. Nincs tehát szüksége állampolgárság váltásra. Erre egyébként börtönbüntetését töltő személyként nincs is lehetősége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top