Aktuális

Gyermekétkeztetés: igazságosabb rendszert javasolnak

Egy friss törvényjavaslat szerint jelentősen nőne azon gyermekek száma, akik szeptembertől ingyen étkezhetnének az óvodákban és a bölcsődékben. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azonban saját törvénytervezetet dolgozott ki.

A Gémesi György vezette szervezet csak a rászorultsági alapon járó ingyenességet tudja támogatni – írja az mno.hu. Szerintük egy sávos rendszer igazságosabb helyzetet teremtene. Javaslatuk szerint csak nettó ötvenezer forint egy főre jutó jövedelem alatt kellene ingyen biztosítani az ételt a gyerekeknek, százhúszezer forint felett pedig az étkezés teljes költségét ki kellene fizettetni a családokkal. Az önkormányzatok környezettanulmánnyal ellenőriznék, hogy a családok valóban rászorulnak-e az ingyenétkezésre.

Nem értenek egyet azzal, hogy a nagycsaládosoknak automatikusan ingyen járjon az étel, függetlenül attól, hogy a családnak mennyi a jövedelme, szerintük minden gyereket egyenlő mércével kellene mérni. A törvényjavaslat gyenge pontja még szerintük a szülők önbevalláson alapuló jövedelemnyilatkozata, melyet sem előzetesen, sem utólag nem ellenőrizhetne a település jegyzője.

Előzmény: a gyermekvédelmi törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat szerint 2015. szeptember 1-jétől már nemcsak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek ehetnének ingyen az óvodákban és a bölcsődékben. Ingyenesen étkezhetnének a három vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, a tartósan beteg és fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azoknak az egy-, illetve kétgyermekes családoknak a gyerekei is, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát (ez az idén 89 408 forint).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top