Aktuális

Gyere haza fiatal – “Honvágyam van, de Angliában félre tudok tenni”

Gyere haza fiatal címmel indít programot a kormány. Lesz munka, repjegy, albérlet... De mit gondolnak erről a kint élő fiatalok? És korrekt ez azokkal szemben, akik itthon maradtak?

Jelenleg 350 ezer magyar él külföldön. Legalább ennyi család tudja, hogy mit jelent Viberen és Skype-on karácsonyozni és olcsó repülőjegyet vadászni évente egyszer.

Mit kapnak a Gyere haza fiatal program résztvevői:

  • munkahelyet
  • az állam fizeti a repülőjegyet
  • egy évi lakbért
  • a munkába járás költségeit.

Idén ötven magyarnak (350 ezerből ötvennek) tudnak lehetőséget biztosítani. Elsőként a Londonban élő fiatal informatikusokat és mérnököket célozzák meg. Az első órákban máris több mint százan jelentkeztek.

Egyrészt örülök, hogy végre észrevették, mekkora probléma a magyarok kivándorlása, másrészt ezt nem tartom ideális megoldásnak. Nem ideiglenesen, egy évre kell javítani a körülményeken… Másrészről pedig azokkal megint nem foglalkoznak, akik itthon küzdenek az elemekkel, az alacsony bérekkel, a kevés bölcsődei férőhellyel, a lakáshitelre is kevés minimálbérrel… Soroljam még?

Külföldön dolgozó magyarokat is megkérdeztem arról, hogy mit szólnak a programhoz.

Honvágyam van, de Angliában félre tudok tenni

“A Gyere haza fiatal egy szép elképzelés, de inkorrektnek érzem azokkal szemben, akik otthon maradtak. A fizetésem jelenleg négyszerese annak, amit otthon kaptam, pedig itt is és otthon is a szakmámban dolgozom, dolgoztam. Még az árkülönbség után is félre tudok tenni, segíteni tudok a szüleimnek. Igen, honvágyam van, de úgy érzem, hogy most egy élhetőbb országban élek, itt mindenki felszabadultabb. Otthon hiába lenne meg a munkám, egyik hónapról a másikra élnék. Olyan országot kellene teremteni a fiataloknak, ahol nem azt látják, hogy a spanoknak minden elintézhető, te pedig nem tudsz boldogulni” – Hajnalka, 8 hónapja él Angliában.

Gyere haza fiatal! -

Legalább PR-szinten megpróbálnak szépíteni

“Másfél éve élek Angliában, és nemcsak az anyagi körülmények, de az otthon uralkodó közhangulat, illetve az oktatási rendszer is visszatart attól, hogy hazamenjek. Számomra ez látszatintézkedés csupán, amivel a kormány kicsit igazolja, hogy az elvándorlás most már olyan tömeges, hogy nem lehet ignorálni. Legalább PR-szinten megpróbálnak szépíteni, de ez nyilván nem old meg semmit. Valóban mélységesen szomorú, hogy elmegy az országból a képzett munkaerő, de az otthoni körülményeken, béreken kell ahhoz javítani, hogy hosszú távon valóban elkezdjenek hazavándorolni az emberek” – Ági, másfél éve él Angliában.

Az élhetőség megfizethetetlen

“Azt gondolom, hogy ez mind nagyon szépen hangzik, de aki úgy döntött egyszer, hogy külföldre költözik, ezekért – 1 évi lakbér, repülőjegy, helyi közlekedés, munkahely – nem fog visszaköltözni. Főleg, ha Londonban élő informatikusokat és mérnököket akarnak ilyen feltételekkel hazacsábítani. A kinti fizetésükből valószínűleg vígan megélnek, és még megtakarításuk is lehet, amit a magyarországi fizetésük mellett nemigen mondhatnának el. Azt gondolom, hogy a legtöbb ember, aki külföldre költözött, megtapasztalhatta, hogy mennyivel jobban megbecsülik mind anyagilag, mind szakmailag, és ezt sajnos nemigen lehet ilyen ajánlatokkal pótolni. Aki külföldön él, annak a hónap végén bőven van megtakarítása, nem probléma megvenni ezt vagy azt. Nem kell aggódnia a számlái miatt, és bár jóval drágább az élet, de annyival több is a fizetés. És ami a legfontosabb érv ez ellen, hogy az élhetőség az megfizethetetlen” – Judit, másfél éve él Svájcban.

Külföldön élsz? Te hazaköltöznél? Mi a véleményed a Gyere haza fiatal programról? Mondd el a véleményedet kommentben!

Gyere haza fiatal! -

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top