Aktuális

Nepáli földrengés: további magyarok vannak Nepálban

További magyar turistacsoportról derült ki, hogy Nepálban tartózkodott szombaton. Egyelőre nincsen róluk hír.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzult egy családtag tájékoztatta arról, hogy az eddig ismerten kívül egy másik magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott szombaton. Megpróbálták velük felvenni a kapcsolatot, de egyelőre sikertelenül, így nem tudni, hogy jól vannak-e. A csoportban heten vannak, s ami eddig bizonyos: senkit nem kezelnek “bajba jutott magyar állampolgárként”.
A szombati földrengés óta több utórengést is észleltek, a vasárnapi erőssége elérte a 6,7-et, és további lavinákat indított el a Mount Everesten. A hegymászóútvonalak így továbbra is veszélyesek, bár az alaptábor biztonságban van. Meglepő módon az alaptáborban még térerő is van, így sikerült felvenni az ott tartózkodó aradi hegymászóval, Török Zsolttal a kapcsolatot, aki elmondta, hogy a vélhetően legalább 14 halálos áldozatot követelő lavina jéglavina volt, mely valószínűsíthetően az 1-es és 2-es alaptábor között érte a mászókat. A meglazult jégtömbök bármikor lezuhanhatnak, a további utórengések pedig újabb lavinákat indíthatnak el, így minden hegymászó akkor lesz csak biztonságban, ha sikerült elhagynia a helyszínt.

Az UNICEF sürgős segélyszállítmány útnak indítását szervezi, együttműködve a nepáli állami szervekkel és más partnerszervekkel azon dolgozik, hogy biztosítani lehessen a gyermekek pillanatnyilag legfontosabb szükségleteit a vízellátás, tisztálkodás, egészségmegőrzés, gyermekvédelem és táplálkozás terén. Az adományozók az http://adomany.unicef.hu/egyszeri oldalon keresztül tudják eljuttatni támogatásukat a rászorulóknak – közölte az UNICEF Magyarország.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top