Aktuális

Nem rövidülnek a várólisták – térdprotézisműtétre csak 2023-ra van időpont

A legtöbben és a legrosszabb helyzetben a térd- és a csípőprotézisre várók vannak.

Három év alatt ugyan az adatok tisztításával és terven felüli műtétekkel 70 ezerről 45 ezerre csökkent az ellátásért sorban állók száma, a várakozási időket azonban annak ellenére sem sikerült lényegesen rövidíteni, hogy a célra összesen 7,4 milliárd forint többletforrás került az ellátórendszerhez – írja a Népszabadság.

Legutóbb az év elején jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy 2015-ben hatmilliárd forintból a várólisták maximum fél évre kurtítását tűzi ki célul. A komolyabb beavatkozásoknál kitűzött fél éves várólistától viszont egyelőre elég messze állunk. A legkevesebbet, átlagosan 3-4 hetet a nőgyógyászati és gerincsérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legtöbben és legrosszabb helyzetben a térd- és a csípőprotézisre várók vannak.

Van olyan hazai intézmény, ahol a térdízületpótlásra 2023. március közepén van a legközelebb kiadható időpont, és van olyan is, ahol még az idén sora kerülhet a beteg. Hasonló a helyzetük a csípőprotézisre szorulóknak, e műtéttípusban például a dél-dunántúli frissen diagnosztizált ember legkorábban 2018 októberében kerülhet sorra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top