Aktuális

Pannonhalma: külföldön él a bántalmazó tanár

Nem ismerte be bűneit a bántalmazó tanár. A pannonhalmi szerzetes jelenleg külföldön él, Ferenc pápától kérte az egyházi státuszból való felmentését.

Rendkívül sokkoló volt a bencés rend tagjai számára, amikor kiderült a kiskorúak veszélyeztetésének ügye. “Nagyon nehezen fogadta a közösség, hogy ez megtörténhetett, s azt is súlyos traumaként éltük meg, hogy mindezt nem vettük észre” – mondta a Népszabadságnak Hortobágyi Cirill, a pannonhalmi főapátság perjele.

Pannonhalma: külföldön él a bántalmazó tanár

Hortobágyi Cirill szerint a bántalmazó szerzetes tanárról köztudott volt határozott és bizonyos mértékben megosztó jelleme. A diákok egy része rajongott érte, és voltak, akik nem kedvelték. Azt feltételezték, azok nem szeretik, akik nem bírják az általa diktált szellemi iramot, vagy nem érdeklődnek a humán kultúra iránt.

Hortobágyi Cirill úgy tudja, a bántalmazó szerzetes tanár külföldön él, és még nem tart ott, hogy a bűneit beismerje. A perjel szerint neki is fel kell dolgoznia a traumát, meg kell találnia azt a biztos pontot, ahonnan képes lesz tárgyilagosan megítélni a történteket. Az a tény, hogy elhagyta a rendet, és kérte Ferenc pápát, hogy az egyházi státuszból helyezze át világiba, azt mutatja, annyit belátott, hogy az eddigi munkáját nem folytathatja.

A bántalmazási ügybe időközben a rendőrség is bekapcsolódott, adatokat kért a főapátságtól.

További cikkek a témában az NLC-n:

Fotó: Wiki

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top