Aktuális

“Úgy játszott a babákkal, hogy az asztalba verte a fejüket” – bántalmazott gyerekek nevelőszülőknél

Az SOS Gyermekfalvakkal közösen indítunk cikksorozatot, melyben személyes történeteken keresztül nyújtunk bepillantást a gyermekvédelem világába. Első cikkünkben egy nevelőanya mesél, aki négy, szexuális bántalmazáson átesett testvért vett magához, hogy megtanítsa őket újra gyereknek lenni. A szereplők nevét megváltoztattuk

Emma középkorú nevelőanya, egy szabolcsi faluban él. Mikor pár éve erre a pályára lépett, elsőre rögtön négy testvér érkezett hozzá, akikről hamar kiderült, hogy szexuális abúzus áldozatai voltak. A két kamaszkorú leányt a család prostitúcióra kényszerítette, a bekerülés oka egyébként nem ez volt, hanem a gyerekek évek óta tartó elhanyagolása és bántalmazása a családban.

Nem csak sikertörténetek vannak sajnos

A két kamaszlány, Nóra és Niki nehezen állt át a családi mintáról, az első fél évben állandóan szökésben voltak, visszajártak a családhoz, rendszeresen a rendőrök hozták be őket az út széléről.

Azt az életet ismerték. Megszokták, hogy nem járnak iskolába, cigizhettek, futtatójuk volt. A szabad élettel szemben itt nálam viszont kötelességek és szabályok voltak” – kommentálja a nevelőanya. 

A legidősebb lány, a 16 éves Niki túl későn került be, neki már nem tudott segíteni a nevelőanya, nála is tovább folytatta a prostitúciót. Emma próbálta támogatni, a lánynak a középiskola első osztályát sikerült elvégeznie, majd 18 évesen, a nagykorúsága elérésekor saját kérésére távozott az ellátásból, azóta is prostituáltként dolgozik.

A kisebb lány, Nóra beilleszkedése sem volt könnyű, de vele végül sikerrel járt Emma. A 14 éves eleinte a családhoz volt lojális, még hónapokig vitte ki a pénzt meg a ruhát a nevelőszülő házából az anyja kérésére. “A gyerek addig sírt meg könyörgött, míg nem adtam neki pénzt.” Nóra még párszor megszökött.

Éjjel egykor hozták meg párducmintás ruhában, kihúzott szemmel, bevittek a rendőrségre. Az autóban a kislány átnyúlt a kezemért, és azt mondta: sajnálom. Nem eléggé sajnálod, feleltem, mert ha sajnálnád, itthon maradnál.

Ezután Nóra nem szökdösött többet.

Hároméves kislányukat is csaléteknek használták a szülők

Emma akkor döbbent meg, mikor idővel kiderült, hogy a háromévesen, pelenkásan bekerült húgukat is arra használták, hogy a bájával kicsalja a férfiaktól a pénzt.

Már egy éve együtt voltunk, kimentünk a strandra. Ott a pici lány odament egy férfihoz és azt mondta: adok puszit egy ötszázasért.

A kis Tímea ma már iskolás, de azóta is nehéz erről a viselkedésről leszoktatni.

A traumák abban a testvérben is nyomot hagytak, aki csak szemtanúja volt az eseményeknek. A nagylányok öccse, a hatévesen érkező

Ákos már másfél évvel a bekerülés után úgy játszott a babákkal, hogy levetkőztette őket és az asztalba verte a fejüket: “B***ni voltál, kis k***m? Hol a lóvé?

“Erre mondta a pszichológusnő, hogy amikor biztonságos környezetben érzi magát, a játék közegében feljönnek az emlékek, és kijátssza. Az a jó, ha már ki tudják beszélni, kijátszani magukból, mert akkor kezdik feldolgozni” – kommentálja Emma. Előfordul, hogy Ákos fellöki a húgát, ha nem látja senki, rajta vezeti le a feszültséget. A pszichológus szerint sok dicsérettel, figyelemmel, szeretettel tudja segíteni Emma a traumák feldolgozását, ami nem könnyű, mert Ákos a dicséretet sem tudja feldolgozni, elkezd verekedni, neki ezt másképp kell kommunikálni.

A gyerekek a nehéz körülményekbe nőttek bele, évek teltek el, mire észrevették, hogy kimaradt az életükből a babázás, a játék. Ilyen indítással a nevelőanya megpróbálja normális családi életre nevelni őket.

Tiltással nem mennék semmire, inkább sokat beszélgetünk. A saját élethelyzeteimet is ecsetelem nekik. Igyekszem úgy élni velük, mint egy igazi család, látnak bugyiban-melltartóban, látnak szép ruhában, látnak sírni-nevetni, a férjem is sokat van velünk. Igyekszünk jó családi mintát mutatni nekik.

Akit sikerült visszarántani a szakadék széléről

Legnagyobb sikereit Nórával mutathatja fel. A nevelőanya próbált megfelelő iskolát találni a lánynak, de egyik általános iskola sem volt hajlandó felvenni a múltja miatt. Mikor meghallották, hogy prostituált volt Nóra, kidobták. De muszáj ezt elmondani a leendő iskolában? “Igen, mert esetleg megjelennek a szülők, vagy valaki megismeri. Az osztálytársaknak, szülőknek nem mondom, de az igazgatónak tudnia kell” – magyarázza Emma. Végül a jegyző jelölt ki egy iskolát, amelyik köteles volt felvenni. Itt 4,4-es átlaggal végezte el a nyolcadikat, sikerült a felvételije a kiszemelt szakközépiskolába. A 18 éves lány most is oda jár, jó tanuló, Emma reménykedik, hogy minél tovább marad nála, megszerzi a kiszemelt szakmát, és megkapja az induló támogatást a hálózattól az önálló élethez. “Nagyon szép anya-lánya kapcsolat alakult ki köztünk.”

Nórának most komoly barátja van, aki a múltjával is tisztában van. Emma javasolta, hogy még a kapcsolat elején mesélje el neki a kényszerű prostitúciót. “Ha szereted egy kicsit is, és ő is szeret téged, akkor megért. Ha nem szeret, akkor inkább az elején menjen szét ez a dolog, de ha később a Facebookon meglátja a nővéredet meztelenül, vagy valaki elmeséli, akkor neked nagyon rossz lesz. Leültünk Zsolttal, és én elmondtam, hogy milyen környezetből jöttek, Nórinak megvan a múltja, előélete. Ha ezzel nem tudsz megbékélni, akkor bele se kezdjetek, és én sem szeretném, ha Nórát emiatt bárki bántaná.” A fiút először sokkolta a hír, de maradt. Azóta is együtt vannak, nagyon megszerette Nórát.

Több hasonló történetet is olvashattok a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top