Aktuális

4 méter magas kerítés épül a déli határon

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy a fokozódó bevándorlás miatt jövő szerdáig készítse elő a Szerbiával közös határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel – jelentette be Szijjártó Péter szerdán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 175 kilométer hosszú határszakaszról van szó. (A magyar–szerb határszakasz 164 km – a szerk.) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. A belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás a tagállamok közül.

A fizikai határzár lehetőségéről a miniszterelnök múlt pénteken, a közrádióban szólt először. Orbán Viktor akkor azt mondta: jövő szerdán hallgatja meg a belügyminiszter által javasolt megoldásokat és hozza meg döntését a bevándorlással kapcsolatban. Minden lehetőséget végigvesznek, ide értve a teljes fizikai határzár lehetőségét is. 

4 méter magas kerítés épül a déli határon

Szerbia szomorú lesz

Déli szomszédunk minden bizonnyal barátságtalan lépésként értékeli majd a négy méter magas kerítés megépítését. Nebojsza Stefanovics szerb belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt. Ivica Dacsics szerb külügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a menekültproblémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, azt európai szinten kell rendezni. Szerinte hosszú távon nem jelentene megoldást, ha Magyarország az illegális bevándorlókat Szerbiába küldené vissza.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő  az állami hírtévében június elején azt mondta, hogy a határon felhúzott szögesdrót egyfajta megoldás lehet a menekültáradat megfékezésére. Nógrádi szerint, amióta a bolgár–török határon felhúzták a szögesdrót kerítést, radikálisan csökkent a bevándorlás Bulgáriába, vagyis az Európai Unióba. Nem véletlenül volt az egyik legfontosabb kérdés a G7 bajorországi tanácskozásán a bevándorlás; először mondták ki, hogy a bevándorlás megállításához rendet kell tenni Líbiában.

További témába vágó cikkek az NLCafén:

 

Hír24 nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top