Aktuális

Lasszóval fogják a munkaerőt a Balatonnál

Nehezen találnak talpraesett (vagy akár nem talpraesett) munkaerőt a Balatonnál – mesélte a NLCafénak egy alsóőrsi büfé tulajdonosa. A diákok nem szívesen mosogatnak, sokan inkább kimennek külföldre. A képzett munkaerő pedig nem szívesen vállal idénymunkát a Balatonon, mert rosszak a tapasztalatok.

“Két hónapja keresünk szakképzett szakácsot, talpraesett pultost (szakképesítés nélkül is akár), és konyhai kisegítőt, nem találunk” – mondja Mákos Andrea, akinek vendéglátósként ez az első szezonja a Balatonnál Alsóörsön, egyébként már 10 éve a szakmában dolgozik.

“Először környékbeli, fiatal munkaerőt kerestem, de már ez sem feltétel. A környékbeli vendéglátósok is azt mondják, nehéz találni munkaerőt, és már télen meg kell találni az embered” – teszi hozzá Andrea, aki szállást, ételt és 140-150 ezer forint közötti fizetést ígér. “Ez 700 forintos órabér, és rengeteg munka.”

Nagyon kevesen jelentkeztek: például két fiatal fiú, akik közül az egyik feladta egy nap után, a másik pedig inkább a telefonját nyomkodta.

“Volt olyan jelentkező, aki azt mondta, inkább kimegy Ausztriába, ott többet keres. Igen, azzal nem tudunk versenyezni” – mondja Andrea.

A szezon meg közben pörög, a vendégek meg türelmetlenek, ha nem kapják meg azonnal, amit kérnek.

“Egy egyetemista diák nem áll be a fekete mosogatóba, felszolgálónak még csak-csak, mert ott a borravalóból többet kereshet, ha kap belőle” – erősíti meg a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet ügyvezető elnöke, dr. Várnai Zsuzsanna, hogy a diákok sem vállalnak feltétlenül minden munkát.

“A képzett szakember, például egy szakács, ha van munkája, nem hagyja ott egy pár hónapos munkáért, ha pedig nincs, akkor fél rizikót vállalni, mert a válság óta gyakrabban előfordul, hogy mást írnak a szerződésére, és a végén más fizetést kap, mint amit havi fizetésként ígérnek, vagyis  nem kapja meg az ígért összeget. Ha pedig jogtalanság éri, akkor a munkaügyi bíróságon évekig futhat a pénze után” – teszi hozzá az ügyvezető igazgató. Sajnos a balatoni idénymunkának nagyon megcsappant az ázsiója emiatt, Várnai Zsuzsanna szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top