Aktuális

Igazoltatniuk kell a rendőröknek minden menekültnek látszó embert

A rendőröket útmutatóval kötelezik, hogy intézkedjenek minden menekültnek látszó ember ellen, és találjanak okot a szabálysértési eljárás megindítására. - A Rendőrség közleményével frissítve!

Az egyik kerületi kapitányság egy dolgozója szerint a rendőröket arra utasították, hogy minél több migránssal szemben intézkedjenek. “Erre eddig is megvolt a jogi alap, hiszen a rendőröknek intézkedési kötelezettségük van, ha bármilyen közbiztonságot, közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt észlelnek”írja a hvg.hu.

Míg korábban a rendőrök maguk dönthettek, az utcákon mire figyelnek elsősorban, most a feletteseik nyomatékosan kötelezték őket, hogy célzottan keressék a menekülteket, és találjanak okot az ellenük való intézkedésre.

Egységes intézkedési útmutató

A lap szerint a rendőrök külön útmutatót is kaptak az egységes jogalkalmazásra, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek. Az anyagot március végén megküldték minden megyei rendőr-főkapitányságnak, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), a Készenléti Rendőrségnek és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnak. Az útmutató előírja, hogy az eljáró rendőrnek először meg kell állapítania, menedékkérőről van-e szó. Amennyiben az illető nem menedékkérő, vagy nem tudja igazolni a személyazonosságát, a rendőrség idegenrendészeti hatóságához kerül. Ilyenkor a rendőrnek nem kell szankcionálnia, mert az az idegenrendészeti eljárás keretében történik.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

Ha az illető lejárt vagy érvénytelen tartózkodási engedéllyel igazolja magát, akkor megállapítható a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés – áll a kisokosban. Akárcsak abban az esetben, ha a menekült engedély nélkül elhagyta a BÁH által kijelölt tartózkodási helyét, vagy igazolható, hogy nem is akart oda utazni.

Egyetlen menekültet sem érhetne retorzió

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi kommunikációs munkatársa szerint amiatt senkit sem érhet retorzió, mert nincsenek érvényes papírjai, és ez nem befolyásolhatja a menedékkérelem elbírálását sem, hiszen a háborús övezetekből érkezők esetében nagyon gyakori, hogy nem tudnak érvényes okmányokat felmutatni. “Minden állam védheti a biztonságát a területén különböző eszközökkel, de ezeknek jogszerűnek kell lenniük és nem sérthetik az emberi méltóságot” – mondta Simon Ernő. A magyar jogrendben is hatályos Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy menekültstátusért folyamodjon, kérvényét megfelelő körültekintéssel vizsgálják, és egyedileg bírálják el, automatikusan tehát senkit nem lehet visszafordítani, ehhez rendőrségi eszközöket sem szabad felhasználni.

A rendőrök maguk is úgy gondolják, nincs értelme a belső utasításnak, és sokkal fontosabb dolgok elől veszi el az időt, ha komolyan kell venniük, hogy célzottan utazzanak menekültekre, ráadásul szinte minden esetben szabálysértési feljelentést kell tenniük.

Írásunk megjelenése után az alábbi közleményt kaptuk a Rendőrségtől:

A Hvg.hu internetes portálon “Kisokossal a kezükben szállnak rá a rendőrök a menekültekre” címmel 2015. július 7-én 6 óra 30 perckor megjelent cikk a valóságot torzítva, az olvasók megtévesztésére alkalmas módon tünteti fel a rendőrök illegális bevándorlókkal szemben végzett – törvényben előírt – feladatait.   

A rendőrség leszögezi, hogy az újságíró által bemutatott “kisokos” a cikkben közölt tartalommal nem létezik, ennélfogva rosszindulatú és téves az a következtetés, amely szerint “Feladatul szabták a rendőröknek, hogy minden menekültnek látszó embert igazoltassanak, és akivel szemben lehet, kezdeményezzenek szabálysértési feljelentést – erre lehet következtetni abból a rendőrségi anyagból, ami a hvg.hu birtokába került.”. 

Fentiek tükrében valótlanul állítja a cikk írója, hogy “…míg eddig a rendőröknek mérlegelési lehetőségük volt, hogy az utcán mire figyeljenek elsősorban, most a felettesek az intézkedési kötelezettségre nyomatékosan rámutatva kiküldték a rendőröket, hogy célzottan keressék a menekülteket – és találjanak okot feljelentések foganatosítására.”.

Nem téved az újságíró, amikor azt állítja, hogy “…a rendőrök külön útmutatót kaptak annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek.”, azonban egy, a rendőri intézkedéseket segítő belső szakmai módszertani útmutatót, annak tartalmát szándékosan torzítva az olvasók megtévesztésére alkalmas módon közölni nem más, mint a rendőrség törvényes működésébe vetett közbizalom gyengítését célzó hangulatkeltés. 

A rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzi törvényben rögzített feladatait. Ezen nem változtat egy újságíró által vizionált “kisokos” sem. 

További cikkek menekült, rendőrség témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top