Aktuális

Halálos áldozata is van a szerdai viharnak

Halálos áldozata is van a szerdai viharnak, és többen megsérültek. A viharos szél fákat döntött ki, melyek csütörtökön reggel is komoly gondot okoztak a budapesti közlekedésben.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a szerda délutáni viharban összesen 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről. Sérüléseket leginkább a kidőlt fák, a leesett faágak, kő- és üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak.

Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak

Kidőlt fák, leszakadt ágak, halálos áramütés

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője csütörtökön reggel közölte, Budapest 19. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett. A katasztrófavédelem 29 sérültről kapott bejelentést, több esetben gyalogosra, autókra dőltek a fák.

Országszerte több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők. A legtöbbször fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat, de sok helyen öntötte el a víz a pincéket, az aluljárókat, több esetben sérült kéményekhez, tetőszerkezetekhez vonultak ki.

Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak

Leszakadt vezetékek, áramkimaradás az országban

Fejér megyében a katasztrófavédelem jelenleg is dolgozik az elektromos vezetékekben okozott viharkárok helyreállításán. A Budapesti Elektromos Művek szakemberei a fővárosi kerületekben okozott áramkimaradásokat állítják helyre jelenleg is.

A vihar ideje alatt kilenc troli- és tizenegy villamosjárat nem közlekedett, két busz-, illetve több HÉV-járat is kiesett a forgalomból. Több helyszínen akadozott, illetve még akadozik az áramszolgáltatás.

Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak

Komoly fennakadások a budapesti közlekedésben

A BKK reggeli tájékoztatása szerint a vihar okozta károk miatt továbbra is számos közösségi járat közlekedése korlátozott, ezért a felszíni közlekedés helyett elsősorban a metróvonalak használatát javasolják. Helyreállt a közlekedés, a 3-as metró, a H6-os, a H7-es, a H8-as és a H9-es HÉV ismét a teljes vonalon jár.

Pótlóbuszok közlekednek a teljes vonalon

  • a 72-es, 77-es, 80/A, a 81-es és a 82-es trolik helyett,
  • a 74-es troli helyett a Rózsák tere és a Csáktornya park között,
  • a 3-as villamos helyett a Gubacsi út-Határ út-Kőbánya alsó vasútállomás között,
  • a 41-es villamos helyett Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között,
  • az 51-es villamos helyett a Gubacsi út-Határ út-Nagysándor József utca között,
  • az 52-es villamos helyett a Határ úti metró és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között.

Módosított útvonalon közlekedik

  • Törökbálinton a 88-as, a 140-es, a 140B és a 172-es autóbusz,
  • a 20. kerületben a Háros utcán, a Liszt Ferenc utca kereszteződése után ELMŰ oszlopok kidőlése miatt az 58-as, a 141-es és a 158-as autóbusz.

Késnek a nemzetközi és az elővárosi vonatok is

A Mávinform tájékoztatása szerint a vihar a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott. A Keleti pályaudvar több vágányát lezárták a forgalom elől, illetve több, a Keletibe vezető vasútvonalon még a kidőlt fák eltávolítása, a sérült felsővezeték-hálózat helyreállítása zajlik. Emellett a Keleti pályaudvar részleges lezárása a nemzetközi vonatok forgalmában is késéseket okoz. A budapesti elővárosi vonatforgalomban  csütörtökön is jelentős fennakadások várhatók. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállításon, estére várhatóan megszűnnek a korlátozások.

További viharról szóló cikkek az NLCafén:

Fotók: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top