Aktuális

Kairó utcáin ezért öltöznek férfinak a nők

Éhezés, bántalmazás, nemi erőszak: pokoli nehéz sors jut osztályrészül azoknak a gyerekeknek, akik a mindennapi betevőjüket Egyiptom utcáin próbálják összekaparni. Lánynak lenni nem éri meg.

Manal és Ahmed egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Manal egy fiatal, háromgyerekes anyuka, aki hidzsábot visel, míg Ahmed egy agresszív fiú, aki baseballsapkában járja az utcákat. Bár teljesen különböző karakterek, mindkettő egy és ugyanaz a személy. “Ahmed is én vagyok, a férfiruháim lent vannak a pincében” – vallja be a Manal (23), aki Kairó déli részén, egy nők számára fenntartott hajléktalanszállón lakik.

Mindössze 8 éves volt, amikor hajléktalan lett. Nem nagyon volt más választása. Mostohaanyja 3 éven keresztül bezárva tartotta egy szobában: ott élt, ott evett, ott vécézett. Amikor végre kiengedték, féltestvére szolgájává tették, de elég volt egy aprócska baklövés a konyhában, mostohaanyja úgy megütötte egy fokhagymanyomóval, hogy betörött a koponyája, előtte azonban tulajdon apja verte félig agyon. Nem bírta sokáig, megszökött.

10 évesen már leborotválta a fejét, fiúruhákba bújt, és olyan munkákat vállalt, amikre eredetileg csak férfiakat alkalmaznak: tuk-tukot vezetett, dolgozott kávézókban, az Ahmed név pedig szépen lassan ráragadt. “A fiúk teljes szabadságot élveznek az utcákon (cigizhetnek, vécézhetnek), ellenben a lányokkal. Egyszerűen csak fiú akartam lenni!” – meséli.

Kairó utcáin ezért öltöznek férfinak a nők
A Hope Village, vagyis a Remény Falva hajléktalanok számára fenntartott otthon, ahol az utcagyerekek pihenni tudnak

Az egyiptomi utcák hajléktalan gyermekeinek élete fabatkát sem ér, az utcán, az utcára születnek, sehol nincsenek regisztrálva (anyakönyvi kivonatuk, személyazonosságukat igazoló papírjaik nincsenek), egyszerűen azt a sorsot élik, amit szüleiktől, nagyszüleiktől örökül kapnak. Az UNICEF becslései szerint 600 000 gyermek él az utcákon Egyiptomban. Vannak közöttük, akik családban cseperednek fel, de vannak, akik egyedül tengődnek: hidak alatt, lakatlan épületekben húzzák meg magukat. A legnagyobb veszély rájuk leselkedik.

Az erőszak és szexuális abúzus mindennaposak az utcagyerekek életében, a legtöbb lány prostituáltként végzi, a szex pedig amolyan fizetőeszközzé válik. Már 6 éves kislányok a testüket ajánlják fel, hogy élelmet vagy szállást kapjanak cserébe. Gyakori, hogy kisfiúkat és kislányokat erőszakolnak meg csoportosan, olyan gyermekeket, akiknek nincsenek szüleik, nincsenek hivatalos okmányaik, akik a rendszerben egész egyszerűen nem léteznek.

A brutális erőszak arra kényszeríti a lányokat, hogy megvédjék magukat, melynek egyik módja, hogy fiúnak, férfiaknak öltöznek, leszorítják melleiket és leborotválják a hajukat. A megtévesztés annyira jól sikerül, hogy a hatóságok csak pár éve jöttek rá arra, hogy az utcakölykök nemcsak fiúk: egy nők számára fenntartott szállóra egy fiú érkezett, aki vérzésre panaszkodott. Az orvosi vizsgálatok során kiderült: az illető kislány, és menstruál.

Forrás: The Guardian

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top