Aktuális

Évtizedekig férfinek adta ki magát az egyiptomi nő, hogy munkát kapjon, kitüntették

Férje halála óta, vagyis 43 éve férfinak adta ki magát egy egyiptomi nő, hogy dolgozhasson és eltarthassa családját. Erőfeszítéseiért kitüntette az egyiptomi elnök.

A 65 éves Szísza Abu Dáúh, aki az Egyiptom déli részén fekvő Luxorhoz közeli egyik faluban lakik. Férje halála után levágta haját, elkezdett hosszú tunikát, turbánt és férficipőt hordani. Így keresett munkát, mivel tudta, nőként sokkal nehezebben találna állást.

Az özvegy, akinek lányáról kellett gondoskodnia, először egy téglagyárban dolgozott, majd mezőgazdasági munkákat végzett. Amikor megromlott az egészsége, cipőket tisztított.

Az észak-afrikai országban széles körben ünnepelt anyák napja alkalmából esz-Szíszi kitüntetést adományozott neki, és mintegy 1,8 millió forintnak megfelelő egyiptomi lírát is kapott.

“Nem volt könnyű férfinak öltözni, de enélkül zaklattak vagy akadályoztak volna a munkában” – mondta az asszony, és hozzátette, továbbra is férfiruhában megy majd dolgozni.

Miközben az egyiptomi alkotmány kimondja a férfiak és a nők közötti egyenlőséget, ennek megvalósulása a jogvédő szervezetek szerint a nagyvárosokon kívül még hagy kívánnivalót maga után. Civil csoportok gyakorta idézik fel a férfiak túlsúlyát a politikában vagy a vállalatok felelős pozícióiban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top