Aktuális

5 borzalmas esemény, amit a gyűlölet szült

Az emberi kegyetlenség határtalan. Ez jutott eszembe, amikor olvastam a megvert szegedi lány esetét, akinek azért törték el az arccsontját, mert védeni próbálta a barátját, akit bevándorlónak nézett a támadó.

Amióta az ember kimászott a szárazföldre, nagyjából azóta tartanak a gyűlölet-bűncselekmények. Ha valaki más, nem pont olyan színű, alakú, formájú, beállítottságú, nemzetű, vallású, mindig van egy csoport, amelyik üldözi, gyűlöli, megveri, megöli. Ezek az emberek még csak nem is mindig erőszakosak vagy agresszívak a mindennapi életben, lehet, hogy épp most is ott ül a kávézóban és békében iszogatja a kávéját valamelyikük, de mintha lenne bennük egy kapcsoló, ami ha átkattan, akkor előtör belőlük a vadállat, és úgy kezdik érezni, hogy nekik joguk van eltiporni, megsemmisíteni azokat az embereket, akiket épp gyűlölnek.

5 borzalmas esemény, amit a gyűlölet szült
“A bőröm színe nem bűntény”
Gyűlölet-bűncselekmény (angolul hate crime) alatt olyan bűncselekményeket értünk, amelyekben a tett elkövetésének indoka az áldozat valamely társadalmi csoporthoz tartozása. A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai legtöbbször a faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti kisebbségi csoportok tagjai közül kerülnek ki. A gyűlölet-bűncselekmények elsősorban erőszakos cselekményeket foglalnak magukba, de kiterjesztett értelemben a zaklatás és a gyűlöletbeszéd is ebbe a kategóriába tartozik. (via)
 

Megideologizálják magukban – vagy nagyobb csoportok esetében a vezetőjük segít az ideológiák gyártásában –, hogy azok a mások miért veszélyesek rájuk, sőt az egész társadalomra. Ha pedig az önigazolás már megvan, akkor ők már nem is követnek el bűncselekményt, a szemük előtt valószínűleg ilyenkor vagy önvédelem, vagy akár az egész világ védelme lebeg. Végtelenül szomorú, hogy ilyen világban élünk. Hogy ilyen világban éltünk mindig, és úgy tűnik, sehova sem fejlődünk. Hiába a nagy technológiai fejlődés és a rengeteg hozzáférhető tudás, amikkel elvileg többek lettünk, mint elődeink, és elvileg sokkal inkább értjük a világ, az emberek és önmagunk működését. Mégsem tudjuk ezt az emberi részünket, az egymás elleni intoleranciát levetkőzni.

Pedig mi értelme van az egésznek? Olcsóbb lesz a kenyér, ha kiirtjuk a körülöttünk élőket, akik nem olyanok, mint mi? Gyűlöletből csak gyűlölet születhet. Tényleg ilyen világban akarunk élni?

Ennek az öt gyűlöletből született eseménynek volt értelme?

1. A 21 éves Matthew Shepardet 1998-ban meggyilkolták.
Az ok: homofóbia.

5 borzalmas esemény, amit a gyűlölet szült

A feltűnően szép arcú fiút Aaron McKinney és Russell Henderson csalta el egy elhagyatott helyre, ahol megverték és kikötötték. 18 órával később talált rá egy véletlenül arra kerekező biciklis. Matthew 5 nappal később meghalt a kórházban.

2. A 49 éves ifj. James Byrdöt láncra verték és addig vontatták az autó után, míg meg nem halt.
Ok: fajgyűlölet.

Texas egyik legbrutálisabb gyilkosságát hárman követték el. 1998. június 7-én hajnalban vették észre az út szélén gyalogszerrel hazafelé igyekvő Byrdöt. Belekötöttek a férfiba, megverték, majd egy hétméteres lánccal öt kilométeren keresztül a kocsijuk után vonszolták. A teste annyira összeroncsolódott, hogy a rendőrök első pillantásra vadállattámadásra gyanakodtak.

5 borzalmas esemény, amit a gyűlölet szült
John William King, az egyik elkövető vigyorog, miután 1990. február 25-én halálra ítélték

3. Dél-Afrikában a mai napig gyakorlat a korrekciós erőszak, aminek az a célja, hogy a homoszexuális férfit vagy nőt a “helyes” útra terelje.
Ok: homofóbia.

A korrekciós erőszakra szakosodott férfi csoportok nemcsak nőket, hanem férfiakat is célba vesznek, ha felmerül valakinél a homoszexualitás gyanúja. Évente 500 ezer korrekciós erőszakot tartanak nyilván, de a pontos adatok nem ismertek, mivel a rendőrség hozzáállása az, hogy az áldozatok megérdemlik, hogy “helyre tegyék” őket, ezért a legtöbben nem is jelentik ezt a fajta nemi erőszakot.

4. A 49 éves James Craig Andersont 2011-ben három 18 éves fiú összeverte, majd ájult testén áthajtottak az autójukkal.
Ok: fajgyűlölet.

A fekete férfit a három fiú egy boltnál szúrta ki, kirabolták, majd újra és újra megverték, amíg már tehetetlenül feküdt a földön. Egy közeli motel biztonsági kamerája vette fel, ahogy a fiúk áthajtanak a testén a kisteherautójukkal, ami végül a halálához vezetett. A nyomozás során kiderült, hogy a fehér fiúk kifejezetten azért mentek Jacksonba, a gyilkosság színhelyére, hogy feketékre vadásszanak.

5. Szegeden megvertek egy egyetemista lányt, mert bevándorlónak nézték a barátját.
Ok: idegengyűlölet.

A magyar fiút bőrszíne miatt támadta meg egy fekete ruhás fiatalember, miközben azt üvöltötte neki, hogy “takarodj az országból!”. A fiúval a barátnője is jelen volt, aki megpróbálta elmagyarázni a támadónak, hogy a barátja magyar állampolgár, itt született. Mivel ő ment közelebb a támadóhoz, így őt érték az ütések, a száját össze kellett varrni, arccsontja szilánkosra tört és meg kellett operálni.

Egyetemista lány,pont olyan mint a tied,az enyém. Szombat este, a bátyja és a barátja társaságában célpontja lett 3,…

Posted by Sajóné Mákos Edit on 2015. július 19.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top