Aktuális

Már biztos: lezuhant az eltűnt indonéz repülőgép

Mentőcsapat tart a helyszínre, ahol a gép szikláknak csapódott. A rossz időjárási viszonyok okozhatták a szerencsétlenséget.

Megtalálták az 54 emberrel a fedélzetén vasárnap eltűnt indonéz repülőgép roncsait: az utasszállító az ország keleti részén fekvő Pápua tartományban zuhant le – közölték az indonéz közlekedési minisztériumnál. A Trigana Air Service légitársaság belföldi útvonalon közlekedő repülőgépének roncsaira Oksibil körzet hegyvidéki, erdős térségében bukkantak Okbape falu lakói.

Elindult a mentőcsapat

A roncsok felkutatására mentőcsapatot indítottak útnak. Mintegy 150-en tartanak a szinte áthatolhatatlan dzsungeljeiről és meredek szikláiról ismert, ritkán lakott térségbe. Helyi idő szerint hétfőn kora reggel kezdik meg a keresést.

A Trigana Air Service légitársság 1991 óta működik és 21 desztinációja van Indonéziában – fotó: Jetphotos.net
A Trigana Air Service légitársság 1991 óta működik és 21 desztinációja van Indonéziában – fotó: Jetphotos.net

Rossz volt az időjárás

A járat öttagú személyzettel és 49 utassal a fedélzetén a tartományi főváros, Jayapura repülőteréről a mindössze 50 percre lévő Oksibil városába tartott. Oksibil körzetében erős szél, köd és heves eső volt, amikor mindössze néhány perccel a leszállást megelőzően megszakadt az összeköttetés az ATR 42-es típusú, 27 éves repülőgéppel. Az utasok mindegyike indonéz állampolgár. A gép pilótája nem adott le vészjelzést.

Gyakori az indonéz légiszerencsétlenség

Az indonéziai légiközlekedés biztonsági mutatói amúgy rosszak. A 250 milliós lakosú, mintegy 17 ezer szigetből álló ország Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő légiközlekedési piaca, de az indonéz légitársaságok a gyors bővülés közepette csak nehezen tudnak elég pilótát, szerelőt és korszerű gépet biztosítani. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb katasztrófája tavaly decemberben történt, mikor az AirAsia légitársaság egyik járata az indonéz Surabayából Szingapúrba tartva a Jávai-tengerbe zuhant 162 emberrel a fedélzetén.

Még több repülős cikk az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top