Aktuális

Menekültek: egyedül hagyott gyerekek, 5 napos újszülött a járdán, egyre rosszabb a helyzet

A Magyarországon tartózkodó menekültek helyzete eddig sem volt túl rózsás, pedig mostanáig az időjárás egyelőre legfeljebb a hőség miatt okozhatott problémát. A nyárnak azonban vége, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy mire számíthatnak a kényszerűségből nálunk állomásozó menekültek, ha beköszönt a hidegebb idő.

Kérdéseinkkel megkerestük a Migration Aid közösségi szerveződést, illetve kérdéseinket eljuttattuk a fővárosi önkormányzat sajtóosztályára is, ahonnan cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.
Zsohár Zsuzsannát, a Migration Aid sajtósát arról is kérdeztük, valóban elhangzott-e a szervezet és a főváros megbízottja között lezajlott egyeztetés során, hogy a Verseny utcai tranzitzónában valóban nyitott sátrak lesznek, hogy a menekültek “ne érezzék magukat olyan kényelmesen”.

“Ez így valóban elhangzott, bár azt gondolom, hogy egy két végén nyitott sátor még mindig jobb, mint a Keletinél az utcán feküdni – válaszolta kérdésünkre Zsohár Zsuzsanna. – A jelenlegi helyzetben meg kell vizsgálnunk, hogy mi az ideális, mi az optimális és mi a reális. Ideális természetesen az lenne, ha európai szintű ellátásban tudnánk részesíteni a menekülteket, ez a jelenlegi helyzetben kivitelezhetetlen. Marad az optimális megközelítés, vagyis hogy az adott eszközeinkkel a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk.”

“Ugyanaz megy, mint eddig”

A Migration Aid sajtósa szerint a mostani helyzet kísértetiesen emlékeztet az eddigi “ügymenetre”: “[az ezzel foglalkozó szervezetek, vezetők] kitalálnak valamit, aztán rájönnek, hogy jé, a menekültek is ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk. Éppen ezért arra számítok, hogy ha majd megjön a hideg, rájönnek, hogy ez a helyzet tarthatatlan, és akkor majd befedik a sátrakat. Mi már gyűjtjük a takarókat, és nagyon remélem, hogy a segélyszervezetek, akik eddig nem túlzottan jeleskedtek a támogatásban, télre tartalékolják az energiáikat. Szeretném azt hinni egyébként, hogy legfeljebb szervezetlenségről, emberi mulasztásról van szó, nem pedig rosszindulatról, mert a helyzet kezelésének a kulcsa emberiesség kérdése csupán.”

Tranzitzóna: “az állam rátette a kezét erre a kifejezésre”

Zsohár Zsuzsanna problémásnak tartja, hogy a tranzitzóna kifejezést – amelyet a Migration Aid közreműködésének köszönhetően sikerült bevezetni a köznyelvbe – az állam megpróbálja kisajátítani.

Határozottan tiltakozunk a TRANZIT kifejezés állami kisajátítása ellen. Csoportunk az elmúlt 4 hétben jól körülhatá…

Posted by Migration Aid on Wednesday, September 2, 2015

 “Az állam a határ menti gyűjtőhelyeket akarja tranzitzónának hívni, amivel csupán az a gond, legalábbis én attól tartok, hogy ez meg fogja téveszteni a menekülteket. Mi bevezettük ezt a fogalmat, és ma már szájról szájra jár a hír, hogy a budapesti tranzitzónákban normális, segítőkész emberekkel találkozhatnak. Ha ezek után kikerülnek a tranzitzónás táblák a határ menti, zárt gyűjtőhelyekre, ez sokakat megzavar majd.”

Menekültek ezreivel már most sem tudunk mit kezdeni

A Migration Aid sajtósa szerint a problémát egyelőre nem az időjárás fogja jelenteni, hanem a menekültek egyre nagyobb száma.

“Számoljunk egy kicsit: Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója augusztus elején azt mondta, jelenleg 4-5000 menekült van a befogadóállomásokon, ami duplája a meglévő helyeknek – mondta Zsohár Zsuzsanna. – Jelenleg körülbelül naponta 2000 ember érkezik. A gyorsított eljárás 15 napig tart, vagyis a jelenlegi létszámmal számolva ez idő alatt további 30 000 menekült jelenik majd meg a határainkon. Ehhez képest most ezt a pár ezret is képtelenek vagyunk rendesen ellátni, és ennek a számnak a sokszorosát fogjuk felduzzasztani a határainkon, ha nem történik valami.”

Tüntetés a Keleti pályaudvaron (Fotó: Kováts Dani)
Tüntetés a Keleti pályaudvaron – fotó: Kováts Dani

Egyedül hagyott gyerekek, 5 napos újszülött a járdán

A Migration Aid sajtósa kritikusan fogalmazott a Keletinél kialakult helyzettel kapcsolatban is: “Már most látszik, hogy a kerítés mögött nagyon fel fog torlódni a menekülthullám, és még mindig azt lehet mondani, hogy az az embertömeg, aki itt van nálunk, aki megjárta Kos szigetét, átjutott a macedón határon átjutott, és mindeközben életveszélyben volt – szóval ezek az emberek még mindig békésen tüntetnek a Keletinél, hogy engedjék őket továbbmenni. Mint a hétfőn kiengedett többi menekültet. Számomra érthetetlen, hogy ki az, aki ezt eldönti, hogy az egyik adag ember mehet, a másik nem. Mi alapján teszünk különbséget? Mi történt azzal az uniós jogszabállyal, amire hivatkozunk, miközben a genfi egyezményt figyelmen kívül hagyjuk? Lehet adminisztrációra hivatkozni, de akkor kezdjük a magasabb fokú jogforrásoknál – például a genfi egyezménynél.”

Zsohár Zsuzsanna megdöbbenését fejezte ki a menekültek ellátásával kapcsolatban is. Példaként említette annak a menekült nőnek az esetét, aki már Magyarországra belépve szülte meg gyermekét, majd ezek után öt nappal később kirakták a kórházból.

“Számomra ez teljesen döbbenetes, hogy miközben a tb általi előírás 6 hét gyermekágy, amíg az anyát nem szabad terhelni, ezt a nőt pedig 5 nap után kirakták és menjen, amerre lát – mondta a Migration Aid sajtósa. – Az újszülötteket sokan 6 hetes koráig ki sem viszik a lakásból, nehogy baja legyen, és akkor ez az ötnapos gyerek ott alszik a Keletinél a járdán.”

Zsohár szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy nem foglalkoznak a szenzitív csoportokkal: 12-13 éves fiúk egyedül közlekednek az országban, kísérő nélkül, akiket mindenféle ellátás nélkül este 11-kor kiraknak a kiskunhalasi táborból, hogy jelentkezzenek Vámosszabadiban.

Az állam önti a pénzt a feketepiacba

“Számoljunk csak megint: aki idejön és továbbmegy Németországba, úgy 500 és 1000 euró között fizet az embercsempészeknek – magyarázta a Migration Aid sajtósa. – Napi 1800 emberrel kalkulálva – ennyien biztosan elmennek – ez 9 millió euró. Nemrég kaptunk egy 8 milliós segélycsomagot az EU-tól, a magyar állam tevékenységének köszönhetően pedig ennél kicsit többet sikerült a szírek zsebéből az embercsempészeknek áttolni.”

Pokróc, esőkabát, cipő: ezekre szükség lesz

Az önkéntes szervezet sajtósa szerint rövidtávú gondolkodásra vall, ha nem gondoskodunk megfelelően a menekültekről.

“Picit gondolkodni kellene: ha nem adunk nekik pokrócot, esőkabátot, zárt cipőt, azzal csak azt fogjuk elérni, hogy rengeteg lesz a beteg ember, ezzel pedig az amúgy is rettenetes állapotban lévő egészségügyünket fogjuk tovább terhelni. Abba pedig belegondolni is rossz, hogy ha beindul egy influenzajárvány, mennyi szövődmény fog kialakulni harmincezer legyengült, alultáplált, egészségileg rossz állapotban lévő ember között.”

Pokrócot osztanak a menekülteknek a Nyugati pályaudvari tranzitzónában (Fotó: Hernád Géza)
Pokrócot osztanak a menekülteknek a Nyugati pályaudvari tranzitzónában – fotó: Hernád Géza

A Facebookon tájékoztatnak

A Migration Aid Facebook-oldalán minden reggel megjelennek az aktuális igények, hogy mivel támogathatják a menekülteket a jóérzésű emberek.

“Arra kérünk mindenkit, hogy innen tájékozódjon, mivel ide minden nap kiírjuk, hogy mire van szükség – mondta Zsohár Zsuzsanna. – A külföldi támogatóink számára pedig szeretnénk valamilyen külföldi webshopon, amazonon vagy hasonlón keresztül lehetővé tenni, hogy egy oda felhelyezett listából választva tudjanak segíteni.”

Az NLCafén percről percre tudósítunk a menekültek helyzetéről itt.
 

További cikkek menekült témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top