Aktuális

Menekültügy percről percre – A Keletiben rosszabb a helyzet, mint tegnap

<ul style="list-style-type: disc;"><li>Rosszabb a helyzet a Keletiben, mint kedd este</li><li>Jövő hétfőn bejelenthetik, mennyi támogatást ad Brüsszel Magyarországnak</li><li>Újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél</li><li>Bajorországba 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról</li></ul><p> </p>

**21.15**Véget ért a Migration Aid tüntetése**

A Parlament előtt. Több ezren voltak, békésen vonultak, minimális rendőri készültség mellett. Itt látható a menekült támogató tüntetésről készült galériánk.

Menekültügy percről percre – A Keletiben rosszabb a helyzet, mint tegnap

A menekült szolidaritás jele a sárga volt.

**20.35**Tüntetők érkeztek**

Magyar zászlót lobogtatnak, Ria-ria Hungáriát skandálnak. A menekült csoportok pedig előzékenyen arrébb mennek, nem úgy a tévések.

**20.25**A vonat még vár**

A Keleti Pályaudvar hatodik vágányán. Egyre valószínűbb, hogy ezzel visznek el majd kb. félezer embert a debreceni, Sámsoni úti befogadó állomásra. A rendőrök nyilván megvárják, míg nagyjából eltűnnek a járókelők és akkor kezdik vonatra rakni a menekült csoportokat. A Kerepesi úti oldal kb. fullon van rendőrökkel.

**19.47**Orbán a holnapi FAZ-ban**

A magyar miniszterelnöktől közöl menekült ügyben kommentárt a csütörtöki Frankfurter Allgemeine Zeitung. Néhány gondolat az írásból (spoilerveszély!) “Akit éppen lerohannak, az nem képes befogadni.” “Felelőtlen az az európai politikus, aki a bevándorlókat egy jobb élet reményében arra készteti, hogy mindent hátra hagyva Európa felé vegyék az irányt.” “Ezért a kerítés, amit Magyarország épít, fontos. Nem jókedvünkből, hanem szükségből építjük.”

**19.30**Mindeközben egy kerülettel arrébb**

A Nyugati Pályaudvar mellett már közel fél órája folyik a tüntetés, a menekült-érintő törvények tervezett módosítása miatt. Jó sokan, közel ezren is vannak.

**19.10**A La Repubblica stream-je**

Menekült ügy: itt lehet élőben követni azt, hogy mi történik Baross Gábor szobra körül, a Keleti főbejárata előtt.

**19.00**A rendőrség arabul tájékoztat**

Arról még hozzá, hogy a schengeni szabályok értelmében regisztráció nélkül senki nem utazhat el Magyarországról. A menekült regisztráció a befogadó állomásokon történik. A rohamrendőrök lassan körbe zárják a tömeget. Célzott kiemelések nincsenek, de akit tudnak, azt rendőrségi rabszállítókba pakolják és a befogadó táborokba szállítják.

**18.44**Most béke van a Keletinél**

A Keleti pu. környékén elég komoly a zsúfoltság jelenleg, a hangulat azonban jó. Az úttesten rendben haladnak a járművek nincs nyoma rendbontásnak. A menekült gyerekek játszanak, a felnőttek üldögélnek a földön, van, aki söpröget. A Migration Aid-esek adománycsomagokat pakolásznak. Több segíteni vágyó ember közvetlenül a menekülteknek adja oda a nekik szánt ennivalót, pokrócokat. Ami nagyon kellemetlen, az a kihelyezett hordozható WC-k állapota, förtelmesen büdösek tisztításra szorulnának már. 

A rendőrök továbbra is jelen vannak, köztük tömegoszlatáshoz beöltözött rohamrendőrök is, elsősorban a főbejárat környékén.

 

 **18.25**Leürítik a Keletit a rendőrök**

Tranzitjárat feliratú Ikarus buszok mellett rendőrségi csapatszállító járművekkel is folyamatosan szállítják el a menekülteket a Keleti pályaudvarról. Nem hivatalos információk szerint a Bicskei menekült Befogadó Állomásra szállítják őket.

**17.50**Megértő svájci vélemény Magyarországgal kapcsolatban**

A Neue Zürcher Zeitung menekült üggyel foglalkozó szerdai száma azt írja, hogy Magyarországon ellentmondásos helyzet alakult ki. Államérdek lenne az unióval való jobb együttműködés és a menekültelosztási kvóta is jól jönne. A magyar kormány menekültpolitikája viszont jelenleg a határvédelemre korlátozódik.

Nem tisztességes dolog Magyarországot azzal vádolni – amint azt Werner Faymann osztrák kancellár menekült ügyben tette -, hogy nem kötelességtudó a menekültek regisztrálásának kérdésében. Olaszországgal és Görögországgal ellentétben Magyarország a menekült eket a schengeni határon következetesen elfogja, miközben schengeni határországként egy hatalmas “gyorsulási folyamat” végén áll. Görögország, Macedónia és Szerbia “menekültpolitikája” abból áll, hogy azonnal továbbengedi a menekülteket, ha azonban Magyarország is így bánna a migránsokkal, a menekülthullámok Unió-szerte ellenőrizhetetlenné válnának – írja a Neue Zürcher Zeitung.

**17.35**A Thököly út forgalmát akadályozzák a menekültek**

A menekültek kifutottak a Thököly útra, ahol erre megállt a forgalom. A rendőrök próbálják eltávolítani őket. A menekültek arabul ordítoznak.

**17.10**Ha szeretetcsomaggal segítene…**

A Keleti pu. aluljárójában a Migration Aid menekült segítő irodáját keresse. Itt olvasható, a menekülteknek mire van szükségük.  Ami biztosan jól jön: Takaró, polifoam, a jövőre nézve esőkabát. Nem romlékony élelmiszer, gyümölcs, konzerv. Gyermekápolási cuccok: kéztörlő, pelenka. Legyen határozott, a holmi igazságos szétosztásában az ott lévő felnőttek segíteni fognak.

**16.34**Tüntetés lesz a Nyugatinál ma este**

A Nyugati pályaudvartól a Kossuth térig tart vonulásos tüntetést ma este a Migration Aid civil szervezet. A szervezők a Parlament menekült ügyi törvényjavaslatát (T 5983.) bírálják. A tüntetés este hétkor, az Alexandra könyváruház elől indul, a Parlament irányába. A résztvevőket arra kérik, hozzanak magukkal egy szál virágot, az eddig meghalt menekülőkre való megemlékezésül.

**15.50**Kitakarítják a Keletit**

Kiterelik az embereket a rendőrök, a takarítást szakaszosan fogják elvégezni. A takarókat, egyéb holmikat összecsomagolják a menekültek, a Migration Aid segítőinek közreműködésével.

**14.56**Ezekre van szükség a Keletinél**

A Keleti pályaudvarnál kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel a menekülteknek a Magyar Református Szeretetszolgálat szeptember másodikán sok ezer adag ivóvizet, higiéniai eszközöket (pelenkát, törlőkendőt stb.), a gyerekek között pedig könnyen fogyasztható ételt oszt szét a helyszínen. Ha a helyzet nem javul a következő napokban, a segélyszervezet további adományokkal is segíteni fogja a sok ezer várakozó rászorulót. 

**14.40**Rendőrök kísérnek egy családot**

A családtagoknak lejártak a magyarországi menekült befogadóhelyre való eljutást lehetővé tevő papírjai. Egyre több, a Keletinél táborozó menekülttel történhet meg ugyanez.

A tömegtől leszakadt családokat állítanak elő és vezetnek el a rendőrök, ha lejárt a papírjuk.

Atlatszo.hu (@atlatszo) által közzétett fénykép,

 

**13.44**Pattanásig feszült a hangulat a Keletiben**

Illegális bevándorlók - köztük albánok - vitatkoznak a budapesti Keleti pályaudvar előtt, MTI Fotó: Balogh Zoltán
 MTI Fotó: Balogh Zoltán

**13.39**Spanyolországban gyártották a magyar–szerb határon kiépített drótkerítést**

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar–szerb határon építettek ki – közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap. José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést – úgynevezett NATO-kerítést – gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem közreműködnek. (MTI)

**13.19**Újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél**

Néhány száz méterre a röszkei úgynevezett hangártól, ahol a migránsok regisztrációját végzik – az új gyűjtőpont kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. A hétszázszor százötven méteres terültet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal kerítik körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült a határszakaszon. (MTI)

**13.14**Jövő hétfőn bejelenthetik, mennyi támogatást ad Brüsszel Magyarországnak**

Magyarország nyolcmillió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat. Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. (MTI)

**13.12** Lemerültek a mobiltelefonok**

Várakozó illegális bevándorlók mobiltelefonjaikat töltik a budapesti Keleti pályaudvar előtt, MTI Fotó: Balogh Zoltán
Várakozó menedékkérők mobiltelefonjaikat töltik a budapesti Keleti pályaudvar előtt – MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

 **13.02**Bajorországba 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról**

  • A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval fogadták, orvosi ellátást szerveztek számukra. A csecsemők számára tiszta pelenkát is osztottak.
  • A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult javukra.
  • A menedékkérőket a megérkezés után nyilvántartásba veszik és befogadó állomásokra szállítják.

**12.53**A magyarországi menekülthelyzet már napok óta a CNN címlapján**

Vezető hír vagyunk a CNN oldalán
Vezető hír vagyunk a CNN oldalán

**12.51**Folyamatosan jönnek a menekültek**

 Migránsok mennek a síneken a Röszke melletti vasúti átjáró felé, a magyar-szerb határon 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Cseke Csilla
Menekültek a síneken a Röszke melletti vasúti átjáró felé, a magyar–szerb határon –
MTI Fotó: Cseke Csilla

**12.38**A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja a Keletinél**

Az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta. A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg most is az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy “Szabadok akarunk lenni”. Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek. Az M1 tudósítója szerint a tömeg kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra változik a helyzet. (MTI)

**12.02**Várják az adományokat a pályaudvarokon**

Adománylista szeptember 2. szerda (a lista naponta változik):⚠ VÁLTOZÁSOK:- aki pénzadománnyal szeretne segíteni, gyó…

Posted by Migration Aid on Tuesday, September 1, 2015

**11.53**Eközben a Városházán**

A Jobbik aktivistái
A Jobbik aktivistái “Budapest nem menekülttábor!” feliratú molinót tartanak a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán – MTI Fotó: Kovács Tamás

**11.40**Német állásfoglalás arab nyelven a tüntetőknek**

Forrás: FB – Zsohár Zsuzsanna – Migration Aid
Forrás: FB – Zsohár Zsuzsanna – Migration Aid

A fordítás: “A budapesti Német Nagykövetség az aktuális események fényében szeretné a következőkre felhívni a figyelmet: A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.”

A cél, hogy a menekült tüntetőkhöz eljusson a német állásfoglalás.

**11.31**”Kontrollálatlan áradatról” beszél Tarlós**

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg a Budapestet érintő menekülthelyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátási módját és finanszírozási feltételeit. Tarlós István kijelentette: amellett, hogy a fővárosi intézkedések “bírnak humanitárius motivációval”, a fő cél megóvni Budapestet egy “kontrollálatlan áradattól”. A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre. (MTI)

**11.29**A menekülthelyzet számokban**

Menekültügy percről percre - A Keletiben rosszabb a helyzet, mint tegnap

**11.21**Rosszabb a helyzet a Keletiben, mint kedd este**

Helyszíni tudósítunk szerint sokkal rosszabb a helyzet a Keleti pályaudvaron, mint kedd este. “Még nagyobbra duzzadt a tüntető tömeg. Nincs enni- és innivaló, miközben nagyon sok a kisgyerek. Az ottani boltokban ezerrel megy a lehúzás az euróval az átváltásoknál” – tudta meg az NLC.

**11.18**Egy munkába igyekvő magyar nő megrázó tapasztalatai a Keletiből**

“Csak annyit kiáltott: magyar! Soha nem volt még számomra ilyen súlya ennek a szónak” – a folytatás itt.

**11.12**Még nagyobb a tüntető tömeg a Keletiben, mint kedden**

**11.10**A ma estére meghirdetett tüntetésre már 5900 ember igazolt vissza**

Helyszín:
Időpont: 19.00–21.00, Helyszín: Nyugati pályaudvar – forrás: Az én nevemben ne/facebook

**11.05**Tiltakozik a TASZ az Országgyűlés elé került javaslatok ellen**

“Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy a menekültek nagy száma miatt előállt emberi jogi krízishelyzetre hivatkozva se fogadjanak el az alkotmányosság alapkövetelményeit figyelmen kívül hagyó törvényt!”

A honvédség határokon belüli bevetésével és az illegális határátlépés szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánításá…

Posted by TASZ on Wednesday, September 2, 2015

 **11.02**A menekültek a vonatjegyüket mutatva várakoznak a Keleti előtt**

 MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

**10.50**Alföldi Róbert a menekülthelyzetről**

Magyarok a nagyvilágban1873-1913 között átlagosan évi 32.500 fő (összesen majdnem 1.500.000 ember) hagyta el…

Posted by Alföldi Róbert on Tuesday, September 1, 2015

**10.42**Menekültek és viharkárok a Fővárosi Közgyűlésben**

A Fővárosi Közgyűlés legérdekesebb napirendi pontja a menekültek számára kialakított tranzitzónák kialakításáról szól majd, de szó lesz a július 8-ai viharkárokról is.

**10-34**Megható fotót osztott meg Facebook-oldalán a legnagyobb országos német napilap, a Süddeutsche Zeitung**

A picture is worth a thousand words…. this is worth a thousand emotions.#DankeDeutschland #RefugeesWelcome

Posted by Yasser Abumuailek on Tuesday, September 1, 2015

**10.30**Pillanatnyi helyzetkép a Keletiből**

A Keleti pályaudvar 10.30 órakor - Forrás: Olvasói fotó
A Keleti pályaudvar 10.30 órakor – forrás: Olvasói fotó

**10.22**Dragomán György, József Attila-díjas magyar író és műfordító a menekültügyről**

Az egész életemet meghatározta, hogy el kellett hagynom a hazámat. Pedig csak 700 kilométert tettem meg, viszonylag…

Posted by Dragomán György on Tuesday, September 1, 2015

**10.21**A mai Süddeutsche Zeitung első három oldala Magyarországról szól**

**10.03**A menekülteket nem engedik be a Keleti pályaudvarra**

Továbbra sem engedik be a Keleti előtt összegyűlt menekülteket a pályaudvarra Budapesten, a főbejáratot és az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót a rendőrök lezárták. A pályaudvar valamennyi bejáróját rendőrök torlaszolják el. A vonatok közlekednek, az utasokat beengedik. A pályaudvar előtti terület és az aluljáró tele van migránsokkal. Közülük ötven-száz fős csoport demonstrál, jelszavakat skandálnak, felhangzik a “Szíria, Szíria“, “Németország, Németország” rigmus, vagy az ENSZ-t (UN) említik. (MTI)

a rendőrség nem engedte felszállni őket a Németországba induló vonatra
A rendőrség továbbra sem engedi felszállni a menekülteket a Németországba induló vonatokra – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

**9:55**Román, macedón és magyar embercsempészeket fogtak el Csongrádban**

A járőrök hétfőn éjfél előtt Ásotthalom külterületén állítottak meg egy olasz kisteherautót. A jármű rakteréből több szír határsértő kiugrált, közülük a helyszínen 13 embert elfogtak. A jármű román állampolgárságú sofőrjét embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók, mivel Németországba akarta szállítani utasait.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei  az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének (Frontex) román vendégtisztjével közösen kedden hajnalban egy macedón kisbuszra figyeltek föl, amikor a járműbe éppen tíz szír állampolgár szállt be. A 33 éves macedón sofőr Ausztriába vitte volna őket, a rendőrök őrizetbe vették.

Az M5-ös autópályán és Röszke külterületén kedden négy olyan sofőrt – köztük egy taxist – fogtak el a rendőrök, akik a fővárosba vittek határsértőket. (MTI)

**9.07**Németországban paprikaspray-vel támadt egy férfi menedékkérőkre**

A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre a Brandenburg tartományi Halbe menedékkérőket befogadó állomásán. 38-an könnyebb szem- és légúti sérülést szenvedtek, 3 felnőttet és 8 gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek. Végül menedékkérők leteperték és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök. Az őrizetbe vett támadó egy építési vállalkozás alkalmazottja, és az állomás – egy volt rehabilitációs klinika – területén dolgozott. Sok menedékkérőt személyesen ismert a nagyjából 300 embernek szállást adó befogadóállomáson. Németországban az utóbbi hónapokban gyakran történtek támadások menedékkérőket ellátó intézmények ellen. (MTI)

Migránsok sorakoznak egy befogadóközpont előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket 2015. szeptember 1-jén. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Menekültek sorakoznak egy berlini befogadóközpont előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket – MTI/AP/Markus Schreiber

 **8.42**Sínek mentén tiltakoztak migránsok Kőbánya-Kispesten**

Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozott budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre volt szükség. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre. A Kiskunhalasról a debreceni befogadó állomásra útba indított, menekültkérelmet előterjesztett illegális határátlépők egy csoportja a sínek mentén haladt – részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve –, és azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

A síneknél tiltakoztak migránsok Kőbánya-Kispesten
A menekültek nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé induló szerelvényre
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon. (MTI)

Olvass még a menekültügyről az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top