Aktuális

Román menekültalku: befogadásért Schengen

Victor Ponta, Románia miniszterelnöke abban az esetben hajlandó menekülteket befogadni, ha hazája beléphet a schengeni övezetbe.

Az Európai Bizottság napokon belül eldönti, milyen módon fogják igazságosan szétosztani az uniós tagállamok közt azt a mintegy 120 ezer menekültet, akik most elsősorban Görögországban, Olaszországban, illetve közel hatvanezren hazánkban tartózkodnak. Pillanatnyilag a színfalak mögötti alkudozás folyik menekültkérdésben, néha egészen nyílt zsarolási manőverekkel fűszerezve.

Román menekült-alku: befogadásért Schengen

Hamarosan kiderül, jól számított-e Ponta

Victor Ponta, Románia (szociáldemokrata) miniszterelnöke az euobserver.com szerint arról beszélt, hogy a Román Köztársaság senki befogadására nem kötelezhető mindaddig, amíg az ország nem léphet be a schengeni övezetbe.

“A szolidaritás jogokat és kötelezettségeket egyaránt jelent, szóval ha azt akarják, hogy azonosak legyenek a kötelezettségeink, meg kell adniuk ugyanazokat a jogokat is” – mondotta Ponta. Románia és Bulgária immáron nyolc esztendeje az Európai Unió tagja, de eddig hiába kérték felvételüket a schengeni határőrizeti rendszerbe, azt az uniós döntéshozók különböző indokokkal eddig mindig megtorpedózták.

További cikkeink a menekültválságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top