Aktuális

Menekültügy: mi a helyzet Horvátországban?

Már épül a kerítés a horvát határon is, de mi a helyzet a határon túl?

A menekültek érkeznek és távoznának is

Péntek délután 1200 menekült érkezett meg különvonattal Tovarnikból Zágrábba. Az állomásról buszokkal egy vásárcsarnokba szállították őket.  Eközben 23 busz érkezett a horvát-magyar határra, a beremendi határátkelőhöz Tovarnikból és PélmonostorrólNagyjából 1700 menekült van a helyszínen, közvetlenül a magyar határátkelő előtt, ahol magyar rendőrök sorfalat állnak, és a katonaság is jelen van. 50 méterrel hátrébb egy másik rendőrsorfallal képeztek védelmi vonalat. 15 fiatal megpróbálta kikerülni a határátkelőhelyet, de egy rendőr megakadályozta, és visszaküldte őket.

Menekültügy: Mi a helyzet Horvátországban?

Siklós és Budapest irányából tranzitbuszok érkeztek Beremendre, és rendőrsorfal mellett elkezdték a menekülteket elszállítani, regisztrációjuk biztosan nem a helyszínen történik, de még nem tudni, hogy pontosan hol.

Horvátországban már nem tudnak regisztrálni

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, a továbbiakban nem tudják regisztrálni és elszállásolni az újonnan érkező menekülteket. Emiatt Szlovénia az EU és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg Horvátországot.

Terjednek a rémhírek

Természetesen ott is terjednek a rémhírek az interneten, miszerint megnövekedett a bűncselekmények száma, és azokat menekültek követik el. Az álhírek nemi erőszakról, gyerekek elrablásáról és utcai rablásokról számolnak be, de a minisztérium figyelmeztette a horvát lakosságot, hogy ne higgyenek ezeknek. Sőt a horvát szociális és ifjúságügyi minisztérium felhívást tett közzé, melyben az áll, hogy ha valaki tud arabul, fársziul, szomáliul, pastuul vagy urduul, jelentkezzen a minisztérium megadott elérhetőségén, hogy segíthessenek a menekülteken.  

Forrás: hvg.hu, Jutarnji List, bama.hu

Még több menekültekről szóló cikk az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top