Aktuális

Jót tenne a világgazdaságnak a nők egyenjogúsága a munkaerőpiacon

2025-re 28 milliárd dollárral növekedhetne a világgazdaság, ha megvalósulna a nők egyenjogúsága a munkaerőpiacon – derült ki a McKinsey Global Institute friss jelentéséből.

A nők munkaerő-piaci egyenjogúságával elérhető növekedés olyan mértékű lenne, mint az Egyesült Államok és Kína éves GDP-je együttvéve.

A jelentésből kiderül továbbá, hogy már az is rendkívül kifizetődő lenne, ha minden ország oly mértékben lenne képes javítani a nők egyenlőségét a munkaerőpiacon, mint az e téren leghaladóbb ország a saját régiójában. Ez 12 milliárd dolláros növekedést eredményezhetne, ami az Egyesült Királyság, Németország és Japán összesített éves GDP-jének felel meg. 

A kutatók 95 országot vizsgáltak, ebből 40-ben rendkívül magas a nemek közötti egyenlőtlenség a munkaerőpiacon. A három fő tényező, melyben a nők háttérbe szorulnak: kevesebben dolgoznak, kevesebb órát és aránytalanul nagy számban vannak jelen az alacsony termelékenységű szektorokban.

1980 és 2010 között 20 százalékkal növekedett a nők részvétele a munkaerőpiacon, ugyanakkor a jelentés hangsúlyozza: a nők világszerte még mindig rendkívül alulreprezentáltak fizetett munkaerőként, illetve a politikai és a gazdasági élet vezető pozícióiban.

Forrás: Time

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top