Aktuális

Először jelenti be nő az irodalmi Nobel-díj nyertesét

Az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia új állandó titkáraként az elismerés 1901 óta íródó történetében először fogja bejelenteni nő a díjazott kilétét: Sara Danius csütörtökön 13 órakor áll a világsajtó elé Stockholmban.

Sara Danius, az 53 éves irodalomkritikus 2013-ban lett a 229 éves Svéd Akadémia tagja, ő a kilencedik nő a testületben, jelenleg hatan vannak a tizennyolcból. Danius egy napokban adott interjúban azt mondta, a díjazott kiválasztásánál a minőséget tartja a legfontosabbnak, nem a jelöltek nemét. Az eddig kiosztott 107 irodalmi Nobel-díjból mindössze 13 került nő íróhoz, az utóbbi 25 évben azonban jobb volt a tendencia, a díjak harmada nőkhöz került.

Who are the Literature Laureates awarded a #NobelPrize so far? List of all 111 Literature Laureates (1901-2014): http://goo.gl/iR82Zi

Posted by Nobel Prize on Wednesday, October 7, 2015

Titkosított anyagok

A svéd királyi akadémiák sorába tartozó testület az előírások szerint 18 embert számlál, mindannyiuk tagság életre szóló. Jelenleg írókból, nyelvészekből, történészekből, irodalomtudósokból és egy jogászból áll a testület, amelynek titkára – és így az akadémia vezetője – 2015 júniusa óta Sara Danius.

Sara Danius
Sara Danius jelenti be az irodalmi Nobel-díj nyertesét

Az irodalmi kitüntetettről szóló döntést az akadémián belüli öttagú bizottság készíti elő. E testület tagjait három évre választják. A Nobel-díjról folytatott tanácskozások anyaga és a jelöltek listája 50 évig titkos.

Murakami idén is esélyes

A De Aderton, azaz A tizennyolcak néven emlegetett akadémiát évek óta bírálatok érik, mondván, túlságosan is Európa-központú. A testület ezért az utóbbi időben a korábbinál több szakértőt kér fel, hogy nagyobb figyelem háruljon az Európán kívüli nyelveket képviselő írók alkotásaira. 2012-ben kínai író, Mo Jen kapta a Nobel-díjat. Évek óta favoritnak tartják Ngugi wa Thiong’o kenyai és Murakami Haruki japán írót is.

évről évre esélyes
Murakami Harukit minden évben esélyesként emlegetik

 Olvass még Nobel-díjasokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top