Aktuális

Szívmelengető kísérlet: fejlesztheti a Facebook az empátiánkat?

Egy éven át tartó kísérletbe kezdett egy kanadai művész. Kim Smiley arra kíváncsi, vajon segíthet-e a Facebook abban, hogy képesek legyünk együttérezni embertársainkkal.

Kim módszere nagyon egyszerű: indított egy oldalt a Facebookon, ahol egy éven keresztül mindennap megoszt egy képet és egy figyelemre méltó történetet, anekdotát emberségről, empátiáról, odafigyelésről. A cél egyszerű és nemes: igyekszik arra sarkallni az oldal követőit, hogy tanulják meg észrevenni és megtenni a szép és jó dolgokat a világon.

Így beszél a projektről: “Ahogy én látom az internet egy olyan hely lett, ahol hajlamosak vagyunk zsigerből és könyörtelenül ítélkezni. Ennek a negatív tendenciának szerettem volna megteremteni az ellentétes pólusát az Empathy Effect elindításával, és bebizonyítani, hogy rajtunk múlik, mennyire lesz rideg és érzéketlen a minket körülvevő világ.”

Az oldalon publikált sztorik pedig tényleg nagyon megindítóak. Különösen szívhez szóló például az a történet, amit az ötödik napon osztott meg Matthew Mortonról, egy orvosról, aki fiatal férj és édesapa volt alig túl a harmincon, amikor kiderült, hogy agydaganata van. Az orvosok egy-másfél évet jósoltak neki, ő azonban nem adta meg magát a betegségnek, és hét évvel később még mindig praktizált, s időközben feleségével két szép gyerekük született még. Végül aztán idén augusztusban győzte le a betegség.

Day 81: On Thursday, August 27, 2015 after a long and courageously fought battle, Dr. Matthew Morton, beloved husband of…

Posted by The Empathy Effect on Friday, 28 August 2015

Egy másik fontos történet főszereplője Jean-Paul Bédard atléta, aki gyerekként szexuális erőszak áldozata lett. Harminc évbe telt, mire beszélni tudott erről feleségének és fiának. Azt mondja, úgy érezte, el kell mondania, mert különben összeomlik a titok súlya alatt. De tévedett. Nem összeomlott, hanem végre önmagára talált. Azóta élharcosa a gyerekeket érő erőszak elleni küzdelemnek. Egy alkalommal kétszer lefutotta egy nap alatt a Boston Maratont, és a fejébe vette, hogy megcsinálja 24 óra alatt háromszor is, a bevételt pedig az erőszak áldozatainak támogatására fordítja. Nos, a küldetést múlt hétvégén teljesítette: 126,6 kilométert futott egyetlen nap alatt.

Day 142: As an elite endurance athlete, and a survivor of child sexual abuse and rape, I’ve come to believe that the…

Posted by The Empathy Effect on Wednesday, 28 October 2015

Kim Smiley szerint az empátia fertőző. És bár nincs egzakt módszere, amivel ezt mérni tudná, és akarná, de azt mondja, számára a visszajelzést és a bizonyságot a követői adják. Márpedig ha így nézzük, elég jól áll: az Empathy Effectet ugyanis már több mint 67 ezren kísérik figyelemmel a Facebookon. Smiley azt tervezi, hogy ha 2016 júniusában letelik az egy esztendő, 5 ezer dollárt adományoz jótékonysági célra, a (lájkokban és megosztásokban mérve) legnagyobb elkötelezettséget kivívó projekt nevében.

“Az élet igazságtalan és sokszor kegyetlen, de sokkal csodálatosabb lesz, amikor az empátia sugarai áttörik a sötétséget” – mondja Kim.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top