Aktuális

Osztálypénz: reformot sürgetnek a szülők

A szülőknek több problémájuk is van az osztálypénz jelenlegi rendszerével. A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért közleményben sürgeti a reformokat.

A szülők akkor is fizetnek osztálypénzt (vagy ahogy az óvodában hívják: csoportpénzt), ha meghaladja anyagi teherbíró képességüket, és nem látják át, mire fordítják  az illegálisan beszedett összeget. Az összeg havi 300–1000 forinttól – jobb középiskolában – havi 10-20 ezer forintig terjedhet. A pénzt az osztályok közös kiadásaira szánják: ballagási ruha, ajándék a tanároknak stb.
A iskolák többsége azonban áthárítja a dologi kiadások egy részét, mint például a másolópapír, kréta, osztályfestés, tisztasági csomag, és a tanítási időben szervezett ingyenes közoktatási közszolgáltatások költségeit is a szülőkre.

Osztálypénz: reformot sürgetnek a szülők

Probléma az is, hogy a pénzbeszedő pedagógus vagy szülő felszólító levélben követeli az osztályközösség által kényszerűen “megszavazott” havi osztálypénzt. Ha pedig valaki nem tud rendszeresen fizetni, megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nevét.

Az osztálypénzzel kapcsolatos ellentmondások kiküszöbölése érdekében megoldás, ha a szülők minden iskolában és óvodában adószámmal és bankszámlával rendelkező Szülői Alapítványt alakítanak. A Szülői Alapítványok “szabályos” pénzforrása lehet pl. pályázatírás, szponzorok elérése, a fenntartó által átadott pénzek, a szülők és a pedagógusok önkéntes támogatásai, pl. adójuk 1%-ával – áll a közleményben.

Még több cikk az osztálypénzről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top