Aktuális

Visszaállítanák az emberek a vizitdíjat, ha jobb lenne az egészségügy

Egy friss felmérésben a résztvevők fele vagy családtagjaik fizettek hálapénzt a jobb ellátás reményében. És a többség visszaállítaná a vizitdíjat is, csak hogy jobb legyen a magyar egészségügy.

Egy friss kutatásban 1000 embert kérdezett a Publicus Intézet az egészségügy általános helyzetéről, és a válaszokból az derült ki, hogy az emberek szerint a helyzet romlott az utóbbi években.

  • A megkérdezettek kétharmada elégedetlen az állami egészségüggyel, és inkább fizetnek hálapénzt, csak kapjanak jobb ellátást.
  • Tízből hat ember inkább fizetős helyre megy, amikor beteg, mert ott megfelelőbb, gyorsabb ellátást kapnak.
  • A megkérdezettek kétharmada vizitdíjat is fizetne, ha ettől változnának a körülmények.

Így vagy úgy sokan fizetnek

Az iskolai végzettség növekedésével folyamatosan emelkedik azok aránya, akik inkább fizetnek: magánintézményekbe mennek, vagy hálapénzt adnak. Míg a diplomások esetében 60 százalék a hálapénzt fizetők és közel 80 százalék a magánszolgáltatásokat igénybe vevők aránya, addig a nyolc általánossal és a szakmunkásvégzettséggel rendelkezők között többségben vannak azok, akik nem mentek magánrendelésre, és hálapénzt sem adtak. A szerényebb körülmények között élők egyre inkább kiszorulnak tehát a minőségi egészségügyi ellátásból – derül ki a kutatás adataiból.

Sokan a vizitdíjra voksolnának

A válaszadók az okok között leginkább az orvos- és nővérhiányt említették, illetve a kórházak rossz állapotát, a pénzhiányt és a túlzott bürokráciát emelték ki. Minden vizsgált társadalmi csoportban többségben vannak azok, akik fizetnének vizitdíjat, ha a befolyt összeget a kormány  az egészségügy fejlesztésére fordítaná. Egy ilyen variációt a fővárosban és a megyeszékhelyeken élők és az érettségivel és diplomával rendelkezők támogatnának leginkább.

Szavazás 3 kérdés a magyar egészségügyről

Vizitdíj

Állami kontra magán

Hálapénz

Olvass még a magyar egészségügyről:

Egyre rosszabb az egészségügyi ellátás, inkább legyen vizitdíj

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top