Aktuális

2015 lehet a valaha volt legforróbb év

Valószínűleg 2015 lesz az eddigi legforróbb év a világon az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta – közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A január elejétől október végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet jóval magasabb volt, mint bármely azt megelőző 12 hónapban. A kutatók szerint a 2011-től 2015-ig tartó ötéves periódus ugyancsak az eddig mért legmelegebb volt a világban. A hőmérséklet-emelkedést a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség és az ember okozta globális felmelegedés számlájára írják a szakemberek.

0,73 Celsius-fok

A Meteorológiai Világszervezet szerint a január és október közötti adatokra alapozott becslések azt mutatják, hogy a 2015-ös globális földfelszíni hőmérséklet 0,73 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot, a 2011 és 2015 közötti rekordidőszak pedig 0,57 Celsius-fokkal volt az 1961 és 1990 közötti átlaghőmérséklet felett.

A WMO szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja új magasságokba szökkent. Az északi féltekén idén lépte át először a 400 ppm (milliomod térfogatrész) értéket a szén-dioxid átlagos légköri koncentrációja a tavaszi hónapok során.

A kutatók rámutattak, hogy az üvegházhatású gázok emberi tevékenység általi kibocsátása nyomán az éghajlati rendszerben felhalmozódó energia több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

Jövőre még erősebben érezzük majd

Az 1950 óta mért három legerősebb egyikeként emlegetett idei El Nino hatására a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek hőmérséklete 1 Celsius-fokkal melegebb az átlagnál. Az előrejelzések szerint a légköri jelenség hatásait még erősebben lehet majd érezni 2016 elején.

Hőhullámok sújtották a világ számos részét: India több területén 45 Celsius-fok felett volt az átlagos maximális hőmérséklet. Ugyancsak szélsőségesen forró időszakokat élt meg Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és más területek is.

A WMO szerint az elmúlt öt év szélsőséges időjárási jelenségei, különösen a magasabb hőmérsékletekhez kötődők előfordulási gyakorisága nagymértékben megnövekedett az ember okozta klímaváltozás folytán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top