Aktuális

Folytatódik a cserdiek diadalútja – jönnek a “cigánykonzervek”

Újra hallat magáról a többségében cigányok lakta baranyai falu. Jönnek a cserdiek által termelt zöldségekből készült konzervek, most azonban egy kis segítség kell nekik: a véleményünket kérik.

A felhívást az Abcúg szúrta ki a település Facebook-oldalán. Mielőtt azonban a részletekbe belemennénk, érdemes felidézni, miről is vált ismertté az elmúlt években a baranyai település.

Cserdi az a falu, amely a teljes összeomlás széléről fordult vissza pár évvel ezelőtt, miután a roma származású Bogdán László lett a település vezetője. Akkor még a falu második volt a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar települések listáján. A polgármester első nagy port kavaró akciója a “köcsögmentesítés” volt: egy csomó roma fiatalt és a szüleiket börtönlátogatásra vitt, hogy lássák, milyen sors vár arra, aki tisztességtelen utat választ. Az akció ugyan nem aratott osztatlan sikert – az Amnesty International például buta, homofób lépésnek nyilvánította – az eredmények azonban Bogdánt igazolták. Pár éve még hatszáz bűneset volt a faluban egy évben, Bogdán ténykedése óta mindössze nyolc. De ez nemcsak a börtöntúrának volt köszönhető. A polgármester azt a célt tűzte ki, hogy értelmes célt és munkát adjon a romák kezébe, és érdekeltté tegye őket abban, hogy jó munkát végezzenek.

Romák és magyarok együtt fóliasátrakat kezdtek építeni a faluban, hogy az ott megtermelt javakat értékesítsék, és ha marad, adományozzanak is belőle. A munkában mindenki, a polgármester is részt vállalt, és ez így van a mai napig is. Aki lóg, vagy hibázik, annak következetes büntetés jár, aki jól dolgozik, annak dicséret.

A termelés pedig beindult, évről évre egyre több zöldség és gyümölcs marad. Sokáig az ittenieknek adományoztak, most már ők visznek adományt máshová. Például a Pécsre és Budapestre, a szegényeknek.

A falu pedig teljesen átalakult, hidat, játszóteret építettek, felújították a település épületeit, és a holokauszt-emlékművet is. Azok a fiatalok pedig, akik jól tanulnak, és járnak templomba, 50 ezer forint jutalmat kapnak év végén.

Mára minta lett a cserdi példa, sorra járnak újságírók, politikusok, érdekvédők a faluba, Bogdán László pedig rengeteget utazik, külföldön is tart előadásokat. És továbbra is tele van tervekkel. A nyáron az Origónak mesélt legújabb ötletéről, egy új márka, a Lasipe létrehozásáról. A szó azt jelenti jóság. Az volt a terv, hogy cigánylecsót, savanyúságot, szilvalekvárt készítenek, üvegekbe rakják, ami Lasipe név alatt kerül majd az üzletekbe. Nos, a projekt jól áll. Bogdán a Facebookon tette közzé a hétvégén a logóterveket, és arra kéri az embereket, hogy nyilvánítsanak véleményt, lájkoljanak, segítsenek eldönteni, melyik címkevariáció kerüljön az üvegekre.

Mutatnánk a kedvenceinket, a többit pedig megtekinthetitek itt. Reméljük, mielőbb a boltokban láthatjuk viszont a cserdi portékákat.

Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook
Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook
Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook
Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook
Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook
Készülnek a cigánykonzervek Fotó: Facebook

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top