Aktuális

Lakásépítési lázat hozhat az áfacsökkentés

Az értékesített lakások áfája jövőre 5 százalékra csökken 27 százalékról. Az építkezési szabályok is jóval egyszerűbbek lesznek.

Jelentősen csökken a lakásáfa

Csupán négy évre korlátozza a lakásáfa csökkentését a kormányzat, de az ötszázalékos kulcsot csak az új lakások építésénél, a végső árban lehet alkalmazni. Fontos, hogy csak a 150 négyzetméter alatti társasházi és a 300 négyzetméternél kisebb családi házak esetében érvényesíthető a kisebb áfa. Az is könnyebbség, hogy januártól minden, még el nem adott, de két éven belül épült lakás esetében alkalmazni lehet az új szabályt. Mindezt már a keddi ülésen el is fogadhatja az Országgyűlés. Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig.

Fellendülhet az építkezések száma

Gazdasági növekedést várnak  a törvényalkotók

A CSOK – lakásépítési kedvezmény – megduplázásáról nem esik szó egyelőre. Viszont azoknak a magánépítkezőknek, akik 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlant építenek, nem kell építési engedélyt kérniük, csak bejelentési kötelezettségük lesz, és minden iparági szereplőnek nyolc napos válaszadási határidőt írnak elő a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására. A jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakásépítés száma akár évi 3-5 ezerrel is nőhet a változtatások miatt, és azt reméli a kormányzat, hogy ezzel pótolható lesz a az áfacsökkentéssel járó bevételkiesés.

Hogy miért csak négy évig lehet a kisebb áfát alkalmazni, azt az uniós előírással indokolják, igaz ez a szociális lakásépítésnél nem feltétlenül van így, márpedig a négyzetméter-korlátozások miatt a magyar szabályozás beleférhet ebbe a kategóriába – írja a Világgazdaság.

 További cikkek az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top