Aktuális

Végre hosszabbodnak a nappalok

A téli napforduló idén december 22-én a hajnali órákra esett. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, így mától egyre hosszabbodnak a nappalok.

December 22-én kedden hajnalban, valamivel öt óra előtt volt a téli napforduló. Ez a leghosszabb éjszaka, innentől már napról napra hosszabbak lesznek a világos időszakok – mondta az Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Furcsa lehet, mégis igaz, hogy az év valamennyi napján a Nap más irányban kel és nyugszik. A téli időszakban egészen déli–délnyugati irányban látható a napkelte és a napnyugta, nyáron ugyanez egészen északkeleten, illetve északnyugaton. Amikor ez a látszólagos mozgás megfordul, azt nevezzük napfordulónak. A nyári június 21-re, a téli pedig december 21-re esik. Utóbbin a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal.

Mától hosszabbodnak a nappalok

Idén egészen pontosan december 22-én 04:48 a téli napforduló pontos időpontja, ezt követően már hosszabbodnak a nappalok. Ez még nem jelenti azt, hogy visszatér a jó meleg, a föld az északi féltekén még kihűlőfélben van, tehát a plusz sugárzásmennyiség, ami a felmelegedéséhez szükséges, csak hónapok múlva várható. És a hosszabb nappalokat is inkább csak január végén érzékeljük – írja az Inforadio.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top