Aktuális

Büntetést is kaphatsz, ha nincs ilyen papírja a gyerekednek

Bár már régen kötelező, a legtöbb szülő mégsem tud róla, pedig eljárás is indulhat, ha nincs személyije a gyerekednek.

Évek óta kötelező, mégsem tudnak róla

A legtöbben azt gondolják, hogy a személyi igazolvány csak 14 éves kortól kötelező. Pedig már 2009 óta, vagyis hat éve érvényben van az a törvénymódosítás, miszerint személyi igazolványt kell kérniük azoknak a magyar állampolgároknak, akik itthon élnek, és nincs jogosítványuk vagy útlevelük. Ide tartoznak a csecsemők is, így a törvény szerint számukra is igényelni kell ezt az okmányt. Ha a gyerek Magyarországon született, akkor egészen egyszerűen lehet igényelni a papírt, akár születési anyakönyvi kivonat nélkül is. Az igénylés ingyenes, ha elvész vagy más miatt pótolni kell, akkor 14 éves korig szintén térítésmentesen lehet pótolni az okmányirodákban. Ha nincs személyije vagy útlevele egy gyereknek, akkor a szülők ellen eljárást is indíthatnak.

A személyi 6 éves kor alatt mindössze 3 évig érvényes, mert a kisgyerek arca ennyi idő alatt sokat változik, és a fénykép miatt kell gyakran megújítani. Hatéves kor felett már tovább érvényes az igazolvány, egészen 14 éves korig jó. Sokszor a utazásnál is jól jön a személyi, hiszen Európán belül nem kötelező az útlevél, a felnőtteknek sem, elég ezzel az okmánnyal igazolni a gyermeket, ez viszont kötelező ilyen esetben!

Útlevélre akkor van szükség, ha Európán kívülre utazik a család. A gyerekek útlevele nem biometrikus, tehát nem tartalmaz ujjlenyomatot, és jóval gyakrabban kell meghosszabbítani, csakúgy, mint a személyi igazolványt. Ha sürgős esetben külföldön kell beszerezni az útlevelet, akkor a tiszteletbeli konzuloknál is igényelhető. Hatéves kor alatt az útlevél 3 évig érvényes, hat és tizenkét év között 5 évig jó. Az útlevélhez azonban – ellentétben a személyivel – szükséges a születési anyakönyvi kivonat is. A születési anyakönyvi kivonat sehol sem használható önmagában okmányként, hiszen nincs rajta fénykép, ami szükséges az adott személy azonosításához.

Büntetést is kaphatsz, ha nincs ilyen papírja a gyerekednek

2016-tól jön az e-kártya

A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a tajkártyát és az adókártyát tutira helyettesíti majd, de elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Így sokkal egyszerűbb lesz az online ügyintézés, és az EU-n belül is elfogadják. Tartalmazhat még ujjlenyomatot is az e-kártya, de ennek a megadása nem kötelező. Fizetni kell érte: valószínűleg 5000 forint lesz a többségnek, 1500 forintba kerül azoknak, akik a régi személyi lejárta miatt igénylik a kártyát, a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek a személyi lejártakor ingyen kapják. Az új kártyát 2016-től felmenő rendszerben fogják bevezetni. Csak akkor kötelező igényelni az új csodakártyát, ha már minden, a személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumod – személyi, jogsi, útlevél – lejárt. 18 éves kor alatt három évig lesz érvényes, felnőtteknél hatévente kell megújítani, a 65 év felettiek kártyája pedig sosem jár le.

Több kérdést is felvet ugyanakkor az e-kártya használata. Bár az Alkotmánybíróság most nem aggódik, az ilyen információk összekapcsolását régebben alkotmányellenesnek ítélte, ezért szűnt meg a személyi szám is anno.

Még több az okmányokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top