Aktuális

Jön az e-kártya: 10 pontba gyűjtöttük, amit tudnod kell róla

A rohamtempóban bevezetett csodaplasztik több iratot is helyettesít majd, és biztosan sok esetben megkönnyíti az életünket. Szó szerint és átvitt értelemben is. Viszont az e-kártyával együtt jöhetnek a visszaélések is, például a személyiséglopás.

1. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a tajkártyát és az adókártyát tutira helyettesíti majd, de elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Így sokkal egyszerűbb lesz az online ügyintézés, és az EU-n belül is elfogadják. Tartalmazhat még ujjlenyomatot is az e-kártya, de ennek a megadása nem kötelező.

2. Fizetni kell érte: valószínűleg 5000 forint lesz a többségnek, 1500 forintba kerül azoknak, akik a régi személyi lejárta miatt igénylik a kártyát, a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek a személyi lejártakor ingyen kapják.

3. Az államnak megéri, mert az e-kártya bevezetése után vélhetően leépítések lesznek a bürokráciában.

4. Ha elveszíted, az viszont többszörös bosszúságot okoz, mert szinte minden fontos adatodhoz hozzáférhetnek majd.

Neked is lesz e-kártyád hamarosan, mert kötelező januártól - 10 pontba gyűjtöttük, amit erről tudnod kell

5. Az új kártyát 2016-től felmenő rendszerben fogják bevezetni. Csak akkor kötelező igényelni az új csodakártyát, ha már minden, a személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumod – személyi, jogsi, útlevél – lejárt. 

6. 18 éves kor alatt három évig lesz érvényes, felnőtteknél hatévente kell megújítani, a 65 év felettiek kártyája pedig sosem jár le.

7. Több kérdést is felvet ugyanakkor az e-kártya használata. Bár az Alkotmánybíróság nem aggódik, az ilyen információk összekapcsolását régebben alkotmányellenesnek ítélte, ezért szűnt meg a személyi szám is anno.

8. Mi van akkor, ha az állami rendszer nem vigyáz kellőképpen az adatainkra? A csodakártya remek célpont lehet a kiberbűnözőknek, előfordulhatnak visszaélések, személyazonosság-lopások.

9. Még csak most találták ki, és már januártól kötelező lesz: májusban nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter a törvényjavaslatot, megszavazták, és nyáron kihirdették, januárban pedig bevezetik. Külföldön ez a folyamat jóval lassabban zajlott: több év után tették kötelezővé, és előtte tesztelték is, pontosan a lehetséges visszaélések miatt.

10. Ha az adataink illetéktelen kezekbe kerülnek: más fényképpel, de a mi adatainkkal hamis iratokat lehet készíteni. A nemzetközi terrorszervezeteknek és maffiáknak is kapóra jöhetnek a lopott személyiségek.

Más országokban már van e-kártya, csak nem egészen így:

Németországban megtartották a az egészségügyi ellátásokra szolgáló külön kártyát, viszont 5 éve már minden személyi tartalmaz chipet a lényeges személyi adatokkal. A németeknél a kártyához PIN kód is tartozik, és néhány pénzügyi, közüzemi szolgáltatónál is lehet használni. Németországban egyébként egy évtizedes tesztelés és négy év felkészülés után vezették be az e-kártyát.

Észtországban szinte mindenkinek van már e-kártyája, sokkal több funkcióval, mint ahogyan nálunk tervezik. Az észteknél bérlet, elektronikus aláíró is egyben, és még online szavazni is lehet vele a választásokon.

Spanyolországban az e-kártya tárolja a vezetési feketepontokat, a volt munkahelyeket, és még ösztöndíjakra is lehet jelentkezni vele. Ehhez a kártyához egyébként mobilapplikáció is tartozik.

 

 Olvasson többet az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top