Aktuális

Az ország több iskolájában is fagyoskodnak a gyerekek

Több iskolában is dermesztő hideg fogadta a diákokat tegnap, sőt akadt olyan bölcsi is, ahol nem indították be a fűtést időben. Néhány egyetemen szénszünetet tartottak, mások azt mesélik, éveken keresztül fűtetlen tantermekben tanultak.

Tegnap csak három órát tartottak meg a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, az egykori Ságváriban, mert a téli szünetben nem volt fűtés az iskolában, és a tantermekben 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A falak lehűltek a mínuszokban, így egy nap alatt nem lehetett kellően felmelegíteni a sulit. A gyerekek kabátban is fáztak, az egyik gimnazista szerint a rosszul szigetelt falak és ablakok szinte semmit nem fogtak vissza a kinti hidegből – írja a Délmagyar.hu. Az igazgató végül mindenkit hazaküldött, kivéve az intézmény általános iskolai részét, mert ott nem fagyoskodtak a diákok.

Fotó: MTI/Varga György
Képünk illusztráció – Fotó: MTI, Varga György

Máshol sincs ez másképp

Van olyan Pest megyei általános iskola, ahol szintén kabátban ülték végig a tanulók az első tanítási napot, mert a szünet alatt ott sem volt fűtés, viszont hétfőre annyira lehűlt az épület, hogy felöltözve is fáztak a gyerekek és a tanárok. Az intézmények spórolni akarnak azzal, hogy szünet alatt nem fűtenek, de azzal nem számolnak, hogy a nagy hidegben az épületek annyira kihűlnek, hogy szinte lehetetlen egy nap alatt elviselhető időt varázsolni a sokszor korszerűtlen létesítményekbe. A végeredmény: fázó gyerekek, akik így sem figyelni, sem tanulni nem tudnak.

Szénszünet volt és van

Több egyetemen is szénszünetet tartottak december vége és január eleje között, Pécsett és Szegeden is, mert a kéthetes fűtésleállással sok pénzt lehet spórolni. Ez régebben sem volt ritka, több általános és középiskolában is tartottak rendszeresen szénszünetet, mert annyira szűkös az oktatási intézmények büdzséje, hogy gyakorlatilag rákényszerültek-rákényszerülnek az ilyen típusú spórolásra.

Bölcsisek is fáztak

Budapesten, egy harmadik kerületi bölcsődében sem volt fűtés hétfőn, amikor a gyerekek megérkeztek, számolt be egy anyuka az NLCafénak. Később azonban mégis lett fűtés, így a kicsi gyerekek nem fagyoskodtak egész nap. Hogy miért nem várta őket az első nap reggelén már fűtött játszószoba, az egyelőre rejtély.

Fotó: Hernád Géza
Képünk illusztráció – Fotó: Hernád Géza

 “Mi négy évig kabátban tanultunk!”

“Mi anno állandóan kabátban ültünk a tanteremben, mert az épületben soha nem fűtöttek – mesélte egy fiatal nő, aki Monorra járt szakközépiskolába. – A gimnázium épületében jó meleg volt, de mi, a szakközepesek egy külön épületben tanultunk, ott állandóan hideg volt, és négy éven keresztül nem is változott a helyzet. Sálban, sapkában, kesztyűben és kabátban jegyzeteltünk, és minden szünetben rohantunk át a gimi épületébe melegedni. Néha ott is tartottak órákat nekünk, az maga volt a Kánaán, mert ott le lehetett venni a kabátot. Számomra is érthetetlen, hogy a mi épületünket miért nem fűtötték megfelelően, hiszen a tanárok is ugyanúgy fagyoskodtak, nem volt titok. Ha rátapadtunk a radiátorra, akkor lehetett érezni egy kis langyosságot, de az kevés volt, főleg a téli mínuszokban. És mindez nem is olyan régen történt, hiszen 10 éve jártam oda. Tuti, hogy vannak még ilyen helyek az országban!”

Ha te is tudsz hasonlóan hideg és fűtetlen sulikról, ovikról, bölcsikről, akkor írd meg nekünk kommentben!

Hogyan spórolnak a fűtéssel mások?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top