Aktuális

8 érdekesség a most felfedezett elemekről

2015. december 30-án – a vegyészek sosem pihennek – a kémia legfőbb névadó szervezete, a IUPAC bejelentette négy új elem felfedezését. Ezzel a mindenki által szeretett periódusos rendszerünk hetedik sorából végre eltűnt a tátongó lyuk.

A 113-as rendszámú, átmenetileg ununtrium névre hallgató kémiai elemet egy japán kutatócsoport fedezte fel még hét évvel ezelőtt, azonban utána még sokáig nem sikerült újra előállítaniuk. Mostanra azonban bebizonyították, hogy az Uut vegyjelű anyag tényleg létezik. Hurrá!

A 115, 117 és 118-as elemek egy szép nemzetközi együttműködés eredményei, ugyanis egy orosz–amerikai kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania a létezésüket. A nevük egyelőre ununpentium (Uup) ununszeptium (Uus) és ununoktium (Uuo) – ha esetleg kérdezné egy különlegesen gonosz keresztrejtvény.

 8 érdekesség a most felfedezett elemekről

A kémiai felfedezések hivatalos bejelentése azért is fontos, mert az IUPAC szabályai szerint ez után jöhet csak az elemek igazi elnevezése, amire a hivatalos felfedezők jogosultak. Kíváncsi vagyok, mi lesz a befutó. Remélem nem kólaium…

A folytatásért kattints a Tanárnő caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top