Aktuális

A rendőri jelentések szerint a kölni erőszak súlyosabb volt, mint ahogyan arról beszámoltak

A szilveszter éjjel történt nők elleni erőszakról szóló rendőri jelentések rémisztő állapotokról számoltak be.

Kicsúszott az irányítás a rendőrség kezéből szilveszter éjjel Kölnben, és a hatóságok attól tartottak, súlyos sérültek, halottak is lehetnek, ha még jobban eldurvul a helyzet. Az intézkedés alá vont, valószínűleg arab férfiak elképesztően szemtelenek és nagyképűek voltak a rendőrökkel – egyebek mellett ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Spiegel német napilap szerzett meg.

A Spiegel szerint a jelentés január 4-i, és egy vezető rendőrtiszt írta, aki leírhatatlannak nevezte azt, hogy a helyszínen lévő nők, akár egyedül, akár kísérettel voltak, valóságos vesszőfutást éltek át a részeg férfiak miatt. A kölni pályaudvar előtt és a környéken lévő tömeget a rendőrség nem tudta befolyásolni, a helyzet kaotikus és szégyenteljes volt.

Az egyenruhások síró, zavarodott, megfélemlített járókelőkkel találkoztak, köztük nőkkel és lányokkal, akik verésről, lopásról, molesztálásról számoltak be. A helyszínre kevés rendőrt irányítottak ki, ezért nem tudtak segíteni mindegyik áldozatnak, nem tudták mindenki feljelentését rögzíteni.. Arra sem volt lehetőség a helyszínen, hogy őrizetbe vegyék az elkövetőket, sőt azonosítani sem tudták őket.

Migránsokból verbuválódott csoportok molesztálták a nőket szilveszter éjjelén (Fotó: Der Spiegel)
Migránsokból verbuválódott csoportok molesztálták a nőket szilveszter éjjelén (Fotó: Spiegel)

Valamennyi nő, aki ellen erőszakot követtek el, azt mondta, migráns férfiak támadták meg szilveszter éjjelén. A Spiegel pontokba szedve sorolt fel a jelentésből néhány megdöbbentő konkrétumot.

  • “Szíriai vagyok, velem barátságosan kell bánnotok! Engem Angela Merkel asszony hívott meg” – ordította a rendőröknek egy férfi.
  • Voltak, akik szemtanúkat fenyegettek meg arra az esetre, ha valamelyik bűnözőre rá mertek volna mutatni.
  • Voltak olyanok, akik a rendőrök szeme láttára röhögve tépték össze a papírjukat, és azt mondták: “semmit sem tudtok tenni, hozzatok nekem holnap újat!” Valószínűleg a tartózkodási engedélyük volt ez a papír, bár a jelentésből nem derül ki, hogy pontosan milyen dokumentumokról volt szó, illetve azok hivatalosan voltak-e.
  • A rendőrség hiába zárta le a pályaudvart, sokan a síneken keresztül átmentek a lezárt peronokra.
  • Később tülekedés volt a vonatoknál is, az erősebbek előretolakodtak felszálláskor. A rendőrség a pályaudvar kiürítése mellett döntött, de a rend ezt követően sem állt helyre, több helyen tört ki verekedés, a rendőröket petárdákkal, üvegekkel dobálták. A jelentésben idéztek egy másik rendőrt, aki azt mondta, hogy 29 éve szolgál, de ilyen fokú tiszteletlenséget még soha nem tapasztalt.

Kölnben több mint száz feljelentés érkezett azzal kapcsolatosan, hogy hordákba verődött, valószínűleg arab férfiak nőket molesztáltak, loptak meg, és bántalmaztak. Hamburgban és Düsseldorfban is történtek ilyen esetek szilveszterkor, sőt a legfrissebb hírek szerint Ausztriában, Salzburgban is.

A német kancellár arra kérte csütörtökön a német hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett erőszakos támadásokat. Angela Merkel a bűncselekményeket elkövető külföldiek lehetséges kiutasítására is utalt, hangsúlyozta, hogy “meg kell vizsgálni, megtettünk-e minden szükséges lépést a kitoloncolások kapcsán, egyértelmű üzenetet küldve mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket”tudta meg a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top