Aktuális

Káoszt hozhat az új építési rendelet

Sem a mérnökök, sem az önkormányzatok tetszését nem nyerte el az a változás, hogy a 300 négyzetméternél kisebb lakóházak építéséhez január 1-jétől nem kell engedélyt kérni.

Nyilatkozatban kérte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy vonják vissza azt a módosítást, amelynek értelmében a 300 négyzetméternél kisebb lakóházak építéséhez január 1-jétől nem kell engedélyt kérni írja az Inforádió.hu.

Több probléma is van az új építési rendelettel

“Kaotikus állapotot okozhat az építéshatósági engedélyek ilyen típusú megváltoztatása, mert az emberek egymás közötti viszonyában történhet meg az, hogy két telek közé egy üres telekre beépít valaki egy új házat, amelynek 4 kritériumát nyilván be kell tartani a kerítéstől és a szomszédoktól való távolságot, a beépítési százalékot és a magasságot –, de ezen kívül semmi mást” – mondta az InfoRádiónak Gémesi György, a szövetség elnöke. A szakember szerint nincs tájékoztatási kötelezettség, tehát egy házban akár 3-4 lakás is épülhet.

Szerinte az új építési szabályozással az is probléma, hogy egy településnek joga van ahhoz, hogy a település részein a városképi követelményeket meghatározza. További probléma az, hogy ez egy úgynevezett gyorsított folyamat, amely az eredmény kárára lehet, hiszen nemcsak építészeti és megjelenési, hanem műszaki feltételeknek is meg kell felelnie az épületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top