Aktuális

Ezentúl később kapnak fizetést a közalkalmazottak

Idén is sok a csúszás és a pontatlanság a közalkalmazottak fizetésével. A Magyar Államkincstár elnöke szerint a problémák elenyészőek. A dolgozóknak számítaniuk kell arra, hogy bérek a jövőben pár nappal később érkeznek majd.

A tűzoltóknál is többen később kapták meg a fizetésüket. Sőt olyan is volt, hogy aki jubileumi jutalmat kapott novemberben, annak decemberben 60 ezer forinttal kevesebb pénz érkezett a számlájára, mert a rendszer bérelőlegnek értelmezte a jutalmat.

A pedagógusok 10-15 százaléka is jelezte, hogy később érkezett meg a bére.

A késéseket az úgynevezett Kira rendszerre való átállással hozták kapcsolatba. Az Államkincstár elnöke szerint előfordulhat, hogy a rendszerük téved, de szerinte az is lehet a hibák oka, hogy valaki későn jelenti, ha táppénzre megy, vagy rosszul vannak megadva az adatai. A pénzt egyébként nem az Államkincstár utalja, ők csak a bérszámfejtést végzik. Az elnök szerint az új rendszer miatt a jövőben senki nem számíthat arra a közszférában, hogy elsején biztosan megkapja a fizetését. A bérek kiszámítását ugyanis az előző hónap utolsó napján kezdik. A pár napos csúszás jogszabályszerű, hiszen jogviszonytól függően 5-éig  vagy 10-éig kell megkapniuk a bérüket a munkavállalóknak – mondta el az RTL Híradónak Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

Ezentúl később kapnak fizetést a közalkalmazottak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top