Aktuális

Láncra vert kutyák: elindultak a feljelentések

<ul style="list-style-type: disc;"><li>Január elsejétől tilos kutyát láncon tartani.</li><li>Már szállingóznak az első bejelentések az önkormányzatokhoz.</li><li>A jegyző szabja ki a bírságot.</li></ul>

Békéscsabán egy férfit feljelentettek azért, mert láncon tartja a kutyáit – írta meg a Beol.hu. A polgármesteri hivatal munkatársai már túl vannak a helyszíni szemlén, és mindent rendben találtak. A gazda elmondta, hogy sokszor megköti a kutyáit, de tudja, hogy tartósan nem szabad láncon tartani őket. A polgármesteri hivatal munkatársai jegyzőkönyvbe vették, hogy nincs külsérelmi nyom az állatokon, a láncuk hossza több, mint 5 méter, viszont nincs chip az állatokban, amit a gazda megígért, hogy hamarosan orvosol. A békéscsabai hivatalba eddig két bejelentés érkezett a láncon tartásról, ez az első eset, amit kivizsgáltak.

Milyen állatot, milyen otthonba

Arra, aki tartósan láncon tartja a kutyáját, büntetési díjként (alapösszeg) 15 ezer forintot szabhatnak ki, és ezt szorozhatják fel a jogsértő cselekménytől függően. A jegyző mint a helyi állatvédelmi hatóság szabadon rendelkezik a szorzó használatával, a büntetés felső határa 150 ezer forint. Ennél magasabbra is rúghat azonban az összeg, ha több jogellenes cselekményt követett el a gazda. Ilyenkor a bírság összege összeadódik, amelyet államigazgatási eljárás keretében szab ki a jegyző.

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke szerint nagyon fontos, hogy szűnjön meg végre a kutyák láncon tartása. Szerinte valószínűtlen, hogy az a gazda, aki eddig láncon tartotta a kutyáját, nekilát kennelt építeni, mert ez nagyon sok pénzbe kerül, de ha elviszi ezentúl rendszeresen sétálni az ebet, már az is nagy haladás. Ha csak havonta kétszer-háromszor megteszi ezt, már az is óriási előrelépés. Komolyan ki kell állni a jogszabály mellett, mert ez jó irány.

via GIPHY

A kutya társállat, nem elég neki, ha 5-10-15 négyzetméter az élettere

Sokszor csengőnek használják, megkötözve él, és moslékot eszik, ez nem felelős állattartás! Az a kutya, amelyik láncon él, könnyen válhat agresszívvá, és ezáltal veszélyessé. A kutyának tisztességes életet kell biztosítani, ahol a kutyának nincs tisztessége, ott az embernek sem. Egy ebet nem lehet élő riasztónak használni, pedig sokan annak tartják. Ha egy betörő be akar törni, akkor az esetek nagy részében egy láncon tartott kutya nem téríti el a szándékától. Szilágyi István szerint a kutyatartásban régen sem volt szokás az állatot láncra verni, minden kutyának megvolt a dolga, a pásztorkutya őrizte a nyájat, a vadászkutya a hajtásban segédkezett. Régen az emberek jobban megbecsülték az állataikat, mint ma.

Rengeteg kutya pusztul el évente

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke szerint még sokkal szigorúbb szabályozás kellene az állattartásban, ő azt mondja, hogy bizonyos fajták tartását komoly jogosítványokhoz kötné, ahogyan például Angliában teszik. Szilágyi István betiltaná például a pásztorkutyák tartását városi környezetben, mert egy ilyen ebnek egy rövid séta a kutyafuttatóban nem elég. “Mit csinál ma egy kutyatartó, aki lakásban él egy kutyával? Reggel elviszi egy gyors, rövid sétára, közben már siet a munkahelyére és este megy haza, hogy egy újabb, rövid sétára elvigye a kedvencét, aki egész nap egyedül volt otthon, nem pisilt, nem kakilt, várta a gazdáját. A kutyázás örömeit meg kell élni, nem pedig letudni napi kétszer tíz percben!”

Nem a büntetés kiszabása a cél

“A jobb körülmények megteremtése az állatoknak, ez a cél, nem pedig a büntetés. Egyébként is nehezen elképzelhető, hogy az amúgy is pénzszűkében levő önkormányzatok jegyzőinek ideje lesz még ezzel is foglalkozni. Vidéken ráadásul mindenki ismer mindenkit, a bejelentéseket nem fogják kivizsgálni, ott eddig sem volt titok, hogy ki hogyan bánik az állataival. És akik igazán szeretik az állataikat, azoknak is kellene segíteni abban, hogy jobb körülmények között gondozhassák őket, gondolok itt a hajléktalanokra. Én még nem hallottam olyat, hogy arra gyűjtöttek volna civilek, hogy több olyan hajléktalanszálló legyen, ahová magával viheti az otthontalan gazda a kutyáját éjszakára. Pedig ez is fontos lenne, mert ők tényleg szeretik a kutyáikat, mindent megadnak nekik, amit tudnak. A városi környezetben egyébként semmi rálátása nincs az ellenőrző szerveknek a lakásban tartott kutya körülményeire, pedig itt is vannak komoly problémák:

Láttam már olyat, hogy egy bokszer kennelben élt egy lakáson belül, gyakorlatilag egész nap egy pici ketrecben kuksolt.

via GIPHY

Szilágyi István szerint több év kell ahhoz, hogy a társadalom minden rétegéhez eljusson a láncon tartás szabályozásának minden részlete. Az állatvédő liga elnöke azt tanácsolja, hogy minden esetben, amikor a kutyával vagy annak tartásával, életmódjával kapcsolatban kérdés merül fel a gazdában, forduljon az állatorvoshoz. Ugyanis ők tényleg tudnak tanácsot adni a fontos kérdésekben.

A félreértések elkerülése végett a NÉBIH közleményben tisztázta az új szabály esetlegesen félreérthető pontjait:
2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni a figyelmet a rendelettel kapcsolatos néhány, nagy publicitást nyert félreértésre. A legfontosabb, hogy helytelen az az értelmezés, mely szerint a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani. Szintén fontos tisztázni, hogy az, aki vét a rendelet ellen, nem követ el bűncselekményt, mivel az előírás nem esik a Btk. hatálya alá. Probléma esetén nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állat-egészségügyi szolgálatot kell értesítenie. Az állatvédelmi hatóság továbbra is hangsúlyozza, hogy ha valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait, és mérlegelje, hogy meg tudja-e teremteni mind a háziállata személyes szükségleteit, mind a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket.
 
A hatályos kormányrendelet értelmében egyébként tilos kistestű kutyát 10 négyzetméternél, közepes testűt 15 négyzetméternél, nagytestűt pedig 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan elhelyezni. A csoportosan tartott kutyák esetén számukra egyenként legalább 6 négyzetméternyi akadálytalanul használható területet kell biztosítani.

Azoknak, akik attól tartanak, hogy a láncrendelet miatt több kutyát altatnak majd el, a Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos állásfoglalását idéznénk:

A Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos állásfoglalásban tisztázta a jogi hátteret, és egyértelművé tette minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni. Az állatvédelmi törvény idevágó szakasza egyértelmű: “az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad” – vagyis a folyamatos láncon tartás tilalma az állatorvosok szerint nem számít annak.
 
 

Itt olvashatsz még többet a kutyatartásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top