Aktuális

Kiderült: ezért betegszel le egy stresszes időszak után

Te is csodálkoztál már azon, hogy éltél túl egy megterhelő időszakot, és csak a végére betegedtél le? Most kiderül, mi áll a jelenség hátterében.
Kiderült: ezért betegszel le egy stresszes időszak után

Ha eddig Fortunának mondtál köszönetet, hogy csak a stresszes időszak – legyen az munkahelyi, vizsgaidőszak, családi – végeztével döntött le egy betegség a lábadról, ki kell ábrándítanunk: nem az isteni szerencsének köszönheted, hanem a szaknyelven “let-down effect”-nek, azaz leeresztésnek hívott jelenségnek, ami az idegrendszer és a test természetes reakciója.

Nagyjából arról van szó, hogy a megterhelő időszak alatt a test minden erejével a túlélésre összpontosít: olyan hormonokat szabadít fel, mint a kortizol vagy az adrenalin. Amíg ezek átmenetileg segítenek energikusak maradni, a felszín alatt például a kortizol típusú hormonok aktiválhatnak olyan lappangó vírusokat, mint az 1-es típusú herpesz szimplex – akiben megvan ez a vírus, biztos tapasztalta, hogy stressz hatására kijön az ajakherpesze. 

Az immunrendszerünk tehát észrevétlenül teljesen kimerül, miközben túlhajtjuk magunkat. Mikor már nincs szükség a plusz energiára, a szervezet visszaáll a normál működésre, csakhogy mivel kimerítette a készleteit, gyengébben funkcionál. Ezért kapunk el könnyebben ilyenkor náthát, lehet gyakoribb a migrén vagy a már említett herpeszes megbetegedés.

Hogy mit tehetünk? A szakértők szerint a legjobb, ha a fokozott stressz alatt is megőrizzük a higgadtságunkat, és nyugodt tempóra törekszünk. Étkezzünk kiegyensúlyozottan, járjunk el mozogni, figyeljünk a vitaminbevitelre. A terhes időszak végén, főleg az azt követő három napon, pedig viselkedjünk úgy, mintha egy edzés után lenyújtanánk: mozogjunk sokat, fárasszuk le a testet. Az agynak pedig adjunk logikai feladatokat, fejtsünk rejtvényt, vagy sakkozzunk. Vagyis lassan szoktassuk vissza a szervezetünket, a “minden rendben van” állapothoz.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top