Aktuális

Zika-vírus: közleményt adott ki az ÁNTSZ a magyarok veszélyeztetettségéről

A Zika-vírus robbanásszerűen terjed világszerte. Az ÁNTSZ közleményt adott ki.

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást Zika-vírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Közleményükben azt írták: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a Zika-vírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt “importált esetet” regisztráltak. 

Zikavírus: közleményt adott ki az ÁNTSZ a magyarok veszélyeztetetségéről

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus-fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a Zika-vírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed, vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben). 

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság.

Zikavírus: közleményt adott ki az ÁNTSZ a magyarok veszélyeztetetségéről

Az ÁNTSZ azt írja: aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A Zika-vírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely – mint hangsúlyozták – kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél. Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top