Aktuális

Betett a menekültválság a budapesti turizmusnak

A migráció és a terrorizmus nyomán Budapest turizmusa esett vissza a legnagyobb mértékben a kelet-közép-európai régióban.

Az Európában tapasztalt terrorfenyegetettséggel magyarázzák szakértők, hogy 2015 novemberében Párizsban a szállodák foglaltsága 65,5 százalékra csökkent, ami 10,3, százalékos zuhanás az előző év azonos időszakához képest.

Feltűnő adat az is, hogy a kelet-közép-európai fővárosok közül a turizmus visszaesése Budapestet érintette leginkább – derül ki a nemzetközi Trend Reportsból (STR). Novemberre a magyarországi hotelek foglaltsága 62,3 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 65,6 százalékról, ami önmagában nem nagy veszteség, de körbenézve a szomszédos országokban, mindenképpen elgondolkoztató az adat.

Bécsben ugyanebben az időszakban 2,2, Prágában 4,2, Pozsonyban 1,7, Varsóban 3,4 százalékkal emelkedett a szállodák foglaltsága. Arra, hogy a magyar főváros kevésbé volt népszerű, leginkább a menekülthelyzettel kapcsolatos negatív híradások adhatnak magyarázatot.

A migráció és a terrorizmus Budapest turizmusának ártott a leginkább

Összességében tavaly november végéig a magyar szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,2 százalékkal, a külföldieké pedig 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ázsiából, így elsősorban Kínából és Dél-Koreából jóval többen érkeztek hazánkba, mint korábban, ugyanakkor jelentősen visszaesett az orosz, ukrán, angol, olasz, szerb, horvát és szlovén turisták hazánkban töltött vendégéjszakáinak száma.

Budapest a migrációs hullám ellenére az STR-ben szereplő 31 város között (novemberi szobafoglaltságával) a 23. helyen zárt, megelőzve Athént, Brüsszelt, Isztambult, Rómát, Pozsonyt, Szentpétervárt. Ugyanakkor a kelet-közép-európai régióban a 2015 január-novemberi időszakban Ausztria szállodái teljesítettek a legjobban írja a Világgazdaság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top